Körfez fonları Güneydoğu Asya’ya akıyor

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar devlet fonları, Güneydoğu Asya’daki startup’lara akıyor.

Financial Times’ın Refinitiv’in verilerinden aktardığına göre, 2022-23 yıllarında bölgede Körfez merkezli bir yatırımcının dahil olduğu 59 anlaşma gerçekleşti. 2018-19’da bu sayı yediydi.

Bu artış, risk sermayesi fonlarının küresel çapta düşüşe geçtiği ve Çinli yatırımcıların bölgedeki yatırımlarını azalttığı bir dönemde gerçekleşti. Güneydoğu Asya teknoloji ve e-ticaret gruplarına milyarlarca dolar aktaran Alibaba ve Tencent gibi teknoloji devlerinin faaliyetleri yavaşladı.

Yönetimi altında 475 milyar dolarlık varlık bulunan Qatar Investment Authority, 750 milyon insanın yaşadığı ve hızla büyüyen bölgede anlaşma yapma sürecini hızlandırıyor. Katarlı fon 2022 yılında Malezya merkezli online kullanılmış araba platformu Carsome’a 300 milyon dolarlık bir yatırım yaptı.

Aynı yıl Birleşik Arap Emirlikleri Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan Mohammed bin Rashid İnovasyon Fonu, Endonezyalı yazılım şirketi Avani’yi destekledi ve Abu Dabi devlet fonu Mubadala Yatırım Şirketi Singapur karbon borsası AirCarbon’da stratejik bir hisse satın aldı.

Bu arada Suudi Arabistan’ın petrol şirketi Saudi Aramco’nun bir yan kuruluşu olan Aramco Ventures, Ekim ayında yenilenebilir enerji sertifikalarını yönetmek için Singapur merkezli bir hizmet sağlayıcısı olan Redex’te 10 milyon dolarlık bir kaynak yaratma turuna öncülük etti.

Güneydoğu Asya’daki toplam özel fon toplama, Covid-19 krizi sırasındaki rekor anlaşmalara kıyasla bu yıl düştü. Google, Singapur devlet yatırımcısı Temasek ve ABD’li danışmanlık şirketi Bain & Co’nun Kasım ayında yayınladığı rapora göre, 2023’ün ilk yarısında bir önceki yıla göre yüzde 54 düşüşle 564 anlaşma yapılırken, anlaşma değeri yüzde 70 azalarak 4 milyar dolara geriledi.