Blinken’dan İsrail hükümetine: Gazze savaşını aylarca yürütemezsiniz

Times of Israel’de (ToI) yer alan habere göre, İsrailli bir yetkili, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Perşembe günü İsrail savaş kabinesini, Gazze’de Hamas’a karşı savaş açmak için ‘muhtemelen ayları olmadığı’ konusunda uyardığını, ABD Başkanı Joe Biden’a çatışmalara son vermesi için yerel ve uluslararası baskının arttığını söyledi.

Bu uyarı, ABD’li bakanın İsrail savaş kabinesi ile yaptığı toplantı ve üst düzey yetkililerle ayrı ayrı yaptığı görüşmeler sırasında yaptığı birkaç uyarıdan biriydi. Blinken bir basın toplantısında da İsrail’i, çatışmalar kuzey Gazze’den güney Gazze’ye kaydığında ‘aynı ölçekte ölüm ve yerinden edilmeye izin vermemesi’ konusunda uyardı.

Perşembe günkü savaş kabinesi toplantısında, bakanların Blinken’ın İsrail’in harekatı nasıl yürüttüğüne ilişkin bazı endişelerini reddettikleri ve İsrail ordusunun ‘savaş yasalarına uyduğunu’ ve sivil kayıpları önlemek için adımlar attığını söyledikleri bildirildi.

İsrailli yetkiliye göre toplantının bir noktasında Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail halkının ‘aylar sürse bile’ Hamas’ı yok etme hedefinin arkasında birleştiğini belirtti. Yetkiliye göre Blinken, İsrail’in geçen Cuma günü ateşkes antlaşması ile savaşa geçici olarak ara verilmeden önce görülen yoğunlukta uzun süre savaşmaya devam etmek için uluslararası desteğe sahip olup olmayacağından emin olmadığını söyledi.

Kanal 12 haberlerinde yer alan bir habere göre, bakanın zaman çizelgesi, İsrail’e mevcut hızda savaşmaya devam edebilmesi için ‘haftalar’ verdi.

Perşembe gecesi İsrail’deki temaslarını değerlendirdiği basın toplantısında Bakan, İsrailli liderlere ‘savaşma biçimlerini değiştirmeleri gerektiğini’ söylediğini belirtmişti. Blinken, “ABD için Gazze’nin kuzeyinde gördüğümüz büyük çaplı sivil can kayıplarının ve yerinden edilmelerin güneyde tekrarlanmaması gerektiğinin altını çizdim,” demişti.