ABD ordusunun “yardım iskelesi” Nuseyrat katliamında kullanıldı

İbranice Telegram kanalları tarafından 8 Haziran’da yaygın olarak paylaşılan bir video, İsrail ordusunun Nuseyrat mülteci kampında en az 210 Filistinlinin öldürüldüğü kanlı “kurtarma” operasyonunun bir parçası olarak Gazze’nin merkezine kurulan ABD yapımı iskeleyi kullandığını gösteriyor.

Dahası, İsrailli gazeteci Barak Ravid’e göre, esirleri kurtarma konusunda uzmanlaşmış özel bir ABD askeri birimi, Nuseyrat kampını yok eden katliama destek verdi.

Cumartesi günü öğleden sonra birçok İsrail medya kuruluşu bir özel kuvvetler biriminin Nuseyrat kampının derinliklerine girerek İsrail savaş uçaklarının ağır bombardımanı altında yaşayan dört esiri kurtardığını bildirdi. Esirler daha sonra, on milyonlarca dolarlık onarımdan geçtikten sonra cuma günü sahile yeniden kurulan ABD yapımı iskele üzerinden Gazze’den çıkarıldı.

Cumartesi günü İsrail ordusu, “ABD ordusunun Gazze’deki Joint Logistics Over-the-Shore (JLOTS) iskelesinin kıyı bölgesinin güvenliğini sağlamaya başladığını” duyurdu.

Bu yılın başlarında projeyi duyuran Washington, yüzer iskelenin Gazze’ye ihtiyaç duyulan yardımın ulaştırılması için bir “deniz koridoru” olarak hizmet vermek üzere inşa edildiğini belirtmişti.

ABD Başkanı Joe Biden bu yılın başlarında iskele planlarını açıklarken kuşatma altındaki bölgeye tüm kara geçişlerinin İsrail ablukası altında olmasını telafi edeceğini söylemiş ve “ABD ordusunu Akdeniz’de Gazze kıyısında geçici bir iskele kurmak üzere acil bir misyona öncülük etmesi için görevlendiriyorum. Bu iskele gıda, su, ilaç ve geçici barınaklarla yüklü büyük gemilerin gelişini kolaylaştıracak,” demişti.

Bununla birlikte Filistin direnişi, yüzer iskelenin İsrail’e silah sevkiyatı için inşa edildiği konusunda defalarca uyarıda bulundu. Hamas geçen ay yaptığı açıklamada, “Bu iskele Washington’un işgal devletine silah desteğini örtbas etmeyi amaçlıyor… Uluslararası ve bölgesel düzeyde yardım getirileceği yönündeki söylemlerin şeritteki kıtlık üzerinde gerçek bir etkisi olmadı,” demişti.