BM İsrail’i IŞİD, El Kaide ve Boko Haram ile birlikte kara listeye almayı planlıyor

İsrail basınında yer alan haberlere göre BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in İsrail ordusunu çatışma bölgelerinde çocuklara zarar veren ülke ve kuruluşların yer aldığı yıllık kara listeye dahil etmesi bekleniyor.

İbranice yayın yapan Kanal 13, 6 Haziran günü geç saatlerde Guterres’in İsrail ordusunun ABD’deki Savunma Ataşesi Tümgeneral Hidai Zilberman’a “nihai kararını” bildirdiğini duyurdu.

İsrail’in önümüzdeki hafta BM Güvenlik Konseyi üyelerine dağıtılacak bir raporun parçası olarak yayınlanacak kara listede yer alacağı bildirildi. Raporla ilgili tartışma 26 Haziran’da yapılacak.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth’a göre İsrail’in Guterres’i bu hamleden kaçınmaya ikna etme çabaları başarısız oldu. İsmi açıklanmayan İsrailli yetkililer geçen ay İsrail gazetesine yaptıkları açıklamada, “Mevcut genel sekreter İsrail karşıtı ve artık etki altına alınamaz,” diyerek bu hamlenin yakın olduğuna dair endişelerini dile getirmişlerdi. Kaynaklar, “İsrail’in kara listeye alınması son derece sorunlu ve ülkelerin İsrail’e silah ambargosu uygulamasına yol açabilir,” diye ekledi.

Bununla birlikte, BM’nin İsrail’den ya da İsrail ordusundan açıkça bahsetmesi beklenmiyor, bunun yerine “İsrail güvenlik güçleri” ifadesi kullanılacak.

BM Genel Sekreteri’nin Çocuklar ve Silahlı Çatışmalardan Sorumlu Özel Temsilcisi Virginia Gamba tarafından hazırlanan yıllık rapor 2023 yılının tamamını kapsayacak ve İsrail’in Gazze’deki soykırım kampanyası nedeniyle yaşanan olaylarda kayda değer bir artış olacak.

Geçen yılın kara listesinde Afganistan, Kolombiya, Kongo, Irak, Mali, Myanmar, Somali, Sudan, Yemen ve Suriye’nin yanı sıra silahlı gruplar El Kaide, IŞİD, Eş Şebab ve Boko Haram da yer alıyordu.

Rusya ordusu da geçen yıl “Ukrayna’daki okul ve hastanelere saldırdığı ve çocukları Ukrayna’dan Rusya’ya naklettiği” gerekçesiyle kara listeye alınmıştı.

Guterres, 2023 yılında 54’ü öldürme olmak üzere 1.139 Filistinli çocuğa yönelik ağır ihlaller kaydetmesine rağmen İsrail’i listeden çıkardı. Bunun yerine, Gamba ile “İsrail’in angajmanını” ve çocukları korumak için “BM tarafından önerilenler de dahil olmak üzere pratik önlemleri belirlemesini” memnuniyetle karşıladı.

7 Ekim’den bu yana Gazze’de aralarında yaklaşık 15.500 çocuk ve 10.300 kadının da bulunduğu 36.000’den fazla Filistinli İsrail ordusu tarafından öldürüldü.

Guterres geçtiğimiz Kasım ayında, “Gazze çocuklar için bir mezarlığa dönüşüyor. Her gün yüzlerce kız ve erkek çocuğun öldürüldüğü ya da yaralandığı bildiriliyor. Dört haftalık bir süre zarfında en az otuz yıldır herhangi bir çatışmada öldürülenden daha fazla gazetecinin öldürüldüğü bildiriliyor,” demişti.