İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi, Netanyahu’ya bayrak açtı

Cumartesi akşamı İbranice yayınlanan bir habere göre, IDF [İsrail Savunma Kuvvetleri] Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi hafta sonu yapılan güvenlik istişareleri sırasında Başbakan Binyamin Netanyahu’ya, savaştan sonra Gazze’yi kimin yöneteceğine dair bir “ertesi gün” stratejisi geliştirip duyurmadığı için yüklendi.

Kanal 13’ün aktardığına göre Halevi, “Şu anda bir kez daha Cibaliye’de faaliyet gösteriyoruz. Şerit’te Hamas’ın dışında bir yönetim organı oluşturmak için diplomatik bir süreç olmadığı sürece, Hamas’ın altyapısını dağıtmak için başka yerlerde tekrar tekrar askeri harekâtlar başlatmak zorunda kalacağız. Bu Sisifosvari bir görev olacak,” dedi.

Haberde diğer üst düzey IDF yetkililerinin de isim vermeden siyasi liderleri karar almaya ve bir strateji oluşturmaya çağırdığı belirtildi. Ayrıca kabine üyelerinin Netanyahu’yu, İsrail’in son haftalardaki tutumu ve karar alma konusundaki eksikliğinin “hayatları riske attığı” konusunda uyardığı bildirildi.

Kanal 12’nin ayrı bir haberinde Netanyahu’nun kısa bir süre önce Şin Bet şefi Ronen Bar ile stratejik planlama konusunda tartıştığı ve Bar’ın başbakana, Savunma Bakanı Yoav Gallant ile “tüm cepheleri ve hususları dikkate alan” bir görüşme yaptığını söylediği bildirildi.

Netanyahu’nun Bar’ın sözünü keserek, “Ne?! Savunma bakanıyla stratejik müzakereler mi yapıyorsunuz?” yanıt verdiği bildirildi. Bar’ın ise buna karşılık olarak, “Ne tür bir soru [bu]? Elbette,” dediği belirtildi.

Haberde Netanyahu’nun daha sonra hem Şin Bet’in hem de Mossad’ın Gallant’a değil kendisine bağlı olduğunu hatırlattığı, onun da başbakana, “Savunma bakanının stratejik müzakereler yapmasını mı engelliyorsunuz? Biz yapmayacağız da kim yapacak?” diye sorduğu iddia edildi.

Habere göre Netanyahu stratejik müzakerelerin “sadece burada yapıldığını” söyleyince Gallant’tan yine hararetli bir yanıt geldi: “Stratejik müzakereler için her çağırdığınızda hazırlıklı geliyoruz. Hazırlıklı gelmek için toplantılar düzenlemek benim görevim. Sorun şu ki siz bu görüşmeleri yapmıyorsunuz.”

İsrail’in 7 Ekim’den sonra başlattığı işgalin ilk aylarında ele geçirdiği Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliye kentine IDF yeniden operasyon düzenliyor. Yeni harekât, IDF’nin Hamas’ın kentte yeniden toplanma girişimlerini tespit ettiğini açıklamasının ardından başlatıldı.

IDF aynı şekilde Hamas’ın Gazze’nin Zeytun mahallesinde yeniden toparlandığını tespit ettikten sonra bu mahalleye de operasyon düzenledi. Cuma günü Zeytun’da Hamas’la çatışan beş işgalci asker öldürülmüştü.

Times of Israel’in bildirdiğine göre Hamas’ın, askerlerin girip çıkmasının ardından yerleşim bölgesinin bazı bölgelerinde sivil kontrolü yeniden sağladığı bildiriliyor.