Ben-Gvir, Netanyahu’dan savaş kabinesinde değişiklik yapmasını istedi

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir Pazartesi günü yazdığı bir mektupla Başbakan Binyamin Netanyahu’nun savaş kabinesine koalisyondan bir üye eklemesini talep etti.

“Koalisyonun bir üyesi, kıdemli bir bakan ve kabinenin bir üyesi olarak, ulusal güvenlik bakanı olan beni ve benim gibi düşünen başka bir bakanı içermeyen ‘küçük kabine’nin yapısına ilişkin tek taraflı kararınızı kabul ettim,” diye yazan Ben-Gvir, Netanyahu’nun sadece ‘kişisel olarak seçtiği belirli kişileri’ eklediğini savundu.

Ben-Gvir, Netanyahu’nun kararına katılmasa da saygı duyduğunu yazdı ve başbakana bu konuda kavga etme niyetinde olmadığı güvencesini verdi. Bununla birlikte bakan, “Bize güvenen ve kendisini temsil etmemizi isteyen büyük bir seçmen kitlesinin görüşlerinin küçük kabinede de dinlenmesi daha uygun olurdu,” diye yazdı.

Küçük savaş kabinesi Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant (Likud) ve Ulusal Birlik lideri ve eski savunma bakanı Benny Gantz’dan oluşuyor. Küçük kabinenin ilan edilen amacı, ‘savaşı yönetmek için tecrübeli profesyonellerden oluşan’ daha küçük bir yapıya sahip olmak. Ulusal güvenlik bakanı olmasına rağmen Ben-Gvir’in askeri deneyimi yok. Kabine, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer (Likud) ve Bakan Yifat Shasha Biton (Ulusal Birlik) tarafından denetleniyor.

Yine de Ben-Gvir, küçük kabinedeki tüm bakanların ‘yıllarca Hamas’ın caydırıldığını ve terör örgütüne yapılan ödemelerin sükunet getireceğini iddia edenler’ olmasının kabul edilemez olduğunu iddia etti. Ben-Gvir, “Bu kişiler, bizi mevcut duruma getiren kapsayıcı politikayı teşvik eden ve yanılsamalar eken kişilerdir,” dedi.