Eski İsrail yetkilisi: Operasyon 1 yıl sürebilir

İsrail ordusunun 7 Ekim’de başlayan Aksa Tufanı operasyonuna Gazze’yi işgal ile karşılık verip vermeyeceği hâlâ belli değil. İşgal güçleri, Gazze’nin kuzeyine yönelik sınırlı harekatlarla yetinirken, savaşın tahmin edilenden daha uzun sürebileceği düşünülüyor.

Financial Times’ta (FT) yer alan değerlendirmede görüşlerine yer verilen eski İsrail Milli Güvenlik Danışmanı Yaakov Amidror, Hamas’ın yok edilmesi hedefinin bugünden yarın elde edilemeyeceğini, operasyonun 6 ay ila 1 yıl arasında sürmesini beklediğini söylüyor.

Fakat FT’ye konuşan bazı batılı diplomatlar, ilk saldırının boyutunun İsrail’in Hamas’ı devirmekten daha az iddialı bir şey hedeflediğinin işareti olduğunu düşünüyor. Bir batılı diplomat, “Görünen o ki amaçları Hamas’ı Gazze’den tamamen ortadan kaldırmak değil. Bunun yerine hem askeri altyapıyı çökertmek hem de lider kadrosunu öldürmek istiyorlar gibi görünüyor,” diyor.

Aynı yetkili, İsraillilerin ‘nihai hedefin’ ne olduğunu hâlâ tam olarak açıklığa kavuşturmadıklarını söylüyor ve “Belki de bunun nedeni, üzerinde gerçekten çalışmamış olmalarıdır,” iddiasında bulunuyor.

Hükümete göre İsrailli yetkililer, Hamas’ı ‘kesin bir yenilgiye’ uğratmadan önce silahlı kuvvetlerini dizginlemek amacıyla uluslararası baskıdan etkilenmeyecekleri konusunda ısrar ediyor. Bakanlar ayrıca ilk kara harekatının Hamas üzerinde o gün yakalanan 230’dan fazla rehineyi serbest bırakması için baskıyı artıracağını savunuyor.

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz Cumartesi günü yaptığı açıklamada, “Bu savaşta ‘diplomatik kum saati’ yok, operasyonel bir saat ve kaçırılanların iadesi için insani bir taahhüt var. Dostlarımızı dinleyeceğiz ama bizim için doğru olanı yapacağız,” demişti.