Esad: Türkiye’nin Suriye’den çekilmesi kaçınılmaz ve gerekli

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile 31 Ağustos’ta Şam’da bir araya gelerek ikili ilişkileri, bölgedeki durumu, Suriyeli mültecilerin geri dönüşünü ve Türkiye’nin Suriye’den çekilmesi meselesini ele aldı.

Esad, “Politikalarımız sağlamdı, bu da dünyada meydana gelen olayların ve değişimlerin etkisiyle uluslararası tablonun daha net hale geldiğini gösteriyor ve izlediğimiz yaklaşıma olan güvenimizi artırıyor,” dedi.

İki günlük bir ziyaret için Suriye’nin başkentine gelen Emir Abdullahiyan Cumhurbaşkanı Esad’a, “Suriye hükümeti, ulusu ve ordusu kendilerine karşı yürütülen küresel terör savaşından zaferle çıktı ve şimdi Suriye en iyi durumda ve bugün bölge ve dünyanın Suriye’nin gerçek gücünü fark etmesinden dolayı mutluyuz,” karşılığını verdi.

İranlı bakan, ‘Suriye’nin düşmanlarının yaptırımlar ve ekonomik baskılar yoluyla Suriye hükümeti ve halkı üzerindeki siyasi hedeflerini sürdürdüğünü’ de sözlerine ekledi.

Türkiye’nin kuzey Suriye’deki askeri varlığı hakkında da konuşan Esad, ‘Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilmesinin Şam ve Ankara arasındaki ilişkilerin normale dönmesi için kaçınılmaz ve gerekli olduğunu’ vurguladı.

Suriye lideri ayrıca Suriye ve İran arasındaki ikili ilişkilerin güçlendirilmesinin önemini ve ülkesinin Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin son Suriye ziyareti sırasında imzalanan anlaşmaları uygulama konusundaki istekliliğinin altını çizdi.