İran, Hindistan ile Çabahar liman anlaşması konusunda iyimser

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahyan, Hindistan ile İran’ın güneydoğusundaki Çabahar limanının geliştirilmesine yönelik müzakereler konusunda ‘iyimser’ olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanı, anlaşmanın nihai taslağının kabul edilmesini ve iki ülke arasında yakında imzalanmasını umduğunu söyledi. Emir Abdullahyan, “Hindistan, İran’ın doğuya yönelme politikasında önemli bir yere sahip,” dedi ve Yeni Delhi ile Tahran arasındaki ortak projelerin hızla hayata geçirilmesinin her iki ülkenin de yararına olacağını sözlerine ekledi.

Emir Abdullahyan ayrıca İran’ın BRICS’e katılımında Hindistan’ın desteğini takdir ettiğini ifade etti. İran, BRICS’e katılım için geçen hafta davet alan altı ülkeden biri.

Hindistan, Çabahar limanını daha önce üzerinde mutabık kalınan ve her yıl yenilenmesi gereken bir sözleşme kapsamında inşa etmişti. Fakat iki taraf şimdi otomatik olarak uzayacak ve Hindistan’ın limana daha uzun vadeli yatırımlar yapmasına olanak tanıyacak 10 yıllık yeni bir anlaşmayı müzakere ediyor. Müzakerelerin bir parçası olarak iki ülke, limandaki kullanıcılar ve işletmeciler arasındaki anlaşmazlıklar için ticari yabancı tahkime başvurmama konusunda anlaştı.

İran’ın Hindistan Büyükelçisi Iraj Elahi, 17 Mart’ta düzenlediği basın toplantısında, “İran ve Hindistan arasında Çabahar’daki işbirliğinin temel konsepti üç unsurdan oluşuyor: limanın inşası, İran’ın ana demiryolu ağına bağlanması ve Çabahar üzerinden yük gönderilmesi,” demişti. Elahi ayrıca İran’ın Hindistan’ın deniz ticareti işlerinin bir bölümünü kazanmak ve Hindistan’ın mühendislik uzmanlığından faydalanmak için liman konusunda Hindistan ile işbirliği yapmayı seçtiğini belirtti.

Çabahar Hindistan’ın Orta Asya pazarlarına açılan kapısı olarak görülüyor. Malların Çabahar üzerinden nakliyesi Hindistan’ın Kuzey-Güney Ulaşım Koridoruna (INSTC) erişimini sağlarken rakibi Pakistan üzerinden transit geçiş yapmasını da engelliyor.