Filistinliler Elizabeth Tsurkov’a karşılık 5 bin tutsağın serbest bırakılmasını istiyor

Pazar günü Filistinli tutsaklar derneği Irak’a, Mart ayında Irak’ta kaçırılan İsrailli Elizabeth Tsurkov’un tutuklu bulunan 5.000 Filistinli tutsakla takas edilmesi için İsrail ile bir anlaşma yapması çağrısında bulundu.

Filistin gazetesi Al-Quds’un haberine göre, Ulusal ve İslami Güçler Tutsaklar Komitesi, eski tutsaklar, din adamları ve Filistinli siyasi grupların temsilcileriyle birlikte Gazze’deki Kızıl Haç merkezi önünde bir gösteri düzenledi.

Gazzeli tutsak komitesi koordinatörü Zeki Dababiş, Al-Quds’a yaptığı açıklamada “Irak’taki halkımız, Filistin, Irak ve başka yerlerde tahribat yaratan gaspçı varlığın teröristi Elizabeth Tsurkov’u yakaladı,” dedi.

Dababiş, Tsurkov’un aslen ‘Batı Şeria’nın kuzeyini güneyinden ayıran en nefret dolu Siyonist yerleşimlerden biri’ Gush Etzion yerleşiminden olduğunu ve yıllar önce ‘en vahşi ve aşırı Siyonistlerden biri’ eski içişleri bakanı Natan Sharansky için çalıştığını belirtti. Dababiş, 5.000 Filistinli mahkûmun ‘El Aksa ve Kudüs için, İslam’ı ve Müslümanları desteklemek için hayatlarını ve özgürlüklerini verdiklerini ve Siyonist suç makinesi karşısında ilk savunma hattı olduklarını’ sözlerine ekledi.

İsrail, 1.000’den fazlası suçlama ya da yargılama olmaksızın olmak üzere binlerce Filistinliyi tutuklu bulunduruyor ve bu sayı 2003’ten bu yana en yüksek rakam.

İsrail Kanal 12’nin kimliği belirsiz Arap kaynaklara dayandırdığı haberine göre Tsurkov, kendisini kaçırdığı iddia edilen kişilerle Irak’ta, Princeton Üniversitesi adına hazırladığı doktora tezinin bir parçası olarak görüşmeye başlamıştı. Fakat Princeton’ın güvenlik nedeniyle öğrencilerinin Irak’ta üniversite ile ilgili herhangi bir araştırma yapmasını ‘kesinlikle yasakladığı’ belirtiliyor.

Irak’taki Şii hareketleri üzerine araştırma yaptığını ve özellikle Mukteda El Sadr’a odaklandığını iddia eden Tsurkov, Ahmed Alwani adlı bir din adamıyla temasa geçerek Ketaib Hizbullah’ta üst düzey bir yetkili olan kuzeni Muhammed Alwani ile görüşme arzusunu dile getirmişti. İkinci buluşmalarında iki adamın Tsurkov’un İsrail vatandaşı olduğunu öğrendikleri ve bunun üzerine onu kaçırmaya ve İran’a götürmeye karar verdikleri iddia ediliyor.