Gazze’de geçici anlaşma sağlandı: 4 günlük ateşkes

İsrail hükümeti ve Hamas, Salı günü Katar’ın arabuluculuğunda, Gazze’deki çatışmalara dört gün ara verilmesi ve İsrail hapishanelerinde tutulan onlarca Filistinlinin serbest bırakılması karşılığında Filistinli örgütün onlarca İsrailli rehineyi serbest bırakacağı bir anlaşma üzerinde anlaştıklarını ayrı ayrı duyurdu.

İki aşamalı anlaşmanın ilk aşamasında Hamas’ın Gazze’de tutulan en az 50 İsrailli kadın ve çocuğu serbest bırakması beklenirken İsrail’in de dört günlük ara boyunca çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 150 Filistinli mahkûmu serbest bırakması öngörülüyor.

İsrail, Mısır’dan Gazze’ye günde yaklaşık 300 yardım kamyonunun girmesine izin verecek. İsrailli bir yetkiliye göre çatışmalara ara verildiği süre boyunca daha fazla yakıt girişine de izin verilecek.

İkinci aşamada Hamas onlarca kadın, çocuk ve yaşlıyı daha serbest bırakabilir. İsrail hükümeti serbest bırakılan her 10 rehine için ‘duraklamayı’ uzatacağını söyledi.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Duraklamanın başlangıç zamanı önümüzdeki 24 saat içinde açıklanacak ve uzatmaya tabi olarak dört gün sürecek,” denildi. İsrail Kabinesi beş saatten fazla süren tartışmaların ardından anlaşmayı onayladı.

Hamas’tan yapılan açıklamada ise, “Uzun günler süren zorlu ve karmaşık müzakerelerin ardından Katar ve Mısır’ın çabalarıyla dört günlük insani ateşkes konusunda anlaşmaya vardığımızı duyuruyoruz,” denildi.

İsrail hükümeti, Bakanlar Kurulunun anlaşmayı onaylamasının ardından tüm rehineleri eve getirmeye kararlı olduğunu vurguladı. Açıklamada, “İsrail hükümeti ve IDF [İsrail Savunma Kuvvetleri] tüm rehineleri geri getirmek, Hamas’ı yok etmeyi tamamlamak ve Gazze’den İsrail’e yönelik hiçbir tehdit kalmamasını sağlamak için savaşı sürdürecektir,” denildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Salı günü erken saatlerde yaptığı açıklamada ABD Başkanı Joe Biden ile son günlerde konuştuğunu ve kendisinden anlaşmanın iyileştirilmesine yardımcı olmasını istediğini söyledi. Netanyahu, “Daha düşük bir maliyet karşılığında daha fazla rehine içerecek şekilde geliştirildi. Başkan Biden yardımcı oldu ve bunun için kendisine teşekkür ediyorum,” dedi.

Biden da Salı günü geç saatlerde yaptığı bir açıklamayla anlaşmayı memnuniyetle karşıladı. ABD Başkanı, “Haftalarca esarete ve tarifsiz bir çileye katlanan bu cesur ruhlardan bazılarının, bu anlaşma tamamen uygulandığında aileleriyle yeniden bir araya gelecek olmalarından olağanüstü memnuniyet duyuyorum,” dedi.

Aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisinin üç bakanı İsrail Kabinesinde anlaşmaya karşı oy kullanan tek üyeler oldular. Toplantı hakkında bilgi sahibi bir kaynak, toplantı öncesinde anlaşmaya karşı oy kullanmakla tehdit eden aşırı sağcı partinin üç bakanının, anlaşmanın onaylanmasını öneren güvenlik servisleri başkanlarını dinledikten sonra tutumlarını değiştirdiklerini söyledi.

Salı günü erken saatlerde gazetecilere bilgi veren İsrailli bir yetkiliye göre, önümüzdeki 24 saat içinde serbest bırakılacak Filistinli mahkumların isimleri, İsrail vatandaşlarının serbest bırakılmalarına karşı mahkemeye başvurabilmeleri için kamuoyuna açıklanacak. Yetkili, İsrail’in ‘İsraillileri öldürmekten hüküm giymiş Filistinli mahkumları’ serbest bırakmayacağını söyledi.