Hamas, Kahire’deki toplantıya katılacak; İslami Cihad şart öne sürüyor

Hamas Pazar günü yaptığı açıklamada 30 Temmuz’da Kahire’de yapılması planlanan Filistinli grupların genel sekreterleri toplantısına katılacağını tekrarladı. Hamas Siyasi Büro üyesi Halil El Hayya’ya göre hareket toplantıya katılma davetini kabul etti.

Gazze’de Filistinli grupların bir araya geldiği bir toplantıda El Hayya, tüm Filistinli grupları bir araya getirecek ve Siyonist işgale karşı koyabilecek ulusal bir liderlik oluşturacak ortak bir vizyonun benimsenmesinin önemini vurguladı. El Hayya, “İşgalin faşist hükümeti, Filistin meselesini ortadan kaldırmak için çalışıyor,” dedi.

Hamas yetkilisi Arapları ve Müslümanları işgal devletini boykot etmeye ve liderlerini kabul etmemeye çağırdı ve örgütünün Siyonist oluşumla normalleşmeyi reddettiğini bir kez daha teyit etti.

Bu arada Filistin İslami Cihad Genel Sekreteri Ziyad El Nahala, hareketinin Kahire toplantısına katılımını Filistin Yönetimi hapishanelerindeki siyasi tutukluların serbest bırakılması şartına bağladı. El Nahala, “Mücahit kardeşlerimiz Filistin Yönetimi hapishanelerinde tutuklu olduğu sürece toplantıya gitmeyeceğiz,” dedi.

Salı günü Filistin Yönetimi güvenlik güçleri Cenin yakınlarındaki bir köyde İslami Cİhad’a karşı bir baskın düzenleyerek beş kişiyi tutukladı. Buna karşılık İslami Cihad, Cenin mülteci kampında Filistin Yönetimi’ne karşı kitlesel bir gösteri düzenledi ve onu ‘İsrail işgalinin işini’ yapmakla suçladı.

Filistin Yönetimi, İslami Cihad’ın yanı sıra Hamas üyelerine yönelik de operasyonlar yapıyor. Son olarak Batı Şeria’daki Tubas köyünde 63 yaşındaki Hamas yöneticisi Mustafa Ebu Arra, Filistin Yönetimi tarafından gözaltına alındı.

Genel sekreterler toplantısı 3 Temmuz’da Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas tarafından İsrail’in Cenin’deki son operasyonuna tepki olarak duyuruldu. Toplantıya başta El Fetih, Hamas, İslami Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Filistin Halk Partisi olmak üzere 14 Filistinli grubun katılması planlanıyor.