İki günlük işgal bilançosu: Cenin’de 12 Filistinli katledildi

İsrail işgal ordusunun açıklamasına göre, Cenin mülteci kampına yönelik iki günlük saldırı dün gece sona erdi ve askerler geride büyük bir yıkım bırakarak geri çekildi. Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu operasyonun tek seferlik bir olay olmadığı uyarısında bulunarak İsrail’in Cenin’de saldırılara ‘gerektiği sürece devam edeceğini’ sözlerine ekledi.

İşgal güçlerinin havadan ve karadan düzenlediği saldırılar sonucunda en az 12 Filistinli öldü ve 100’den fazlası yaralandı. Filistin Kızılayına göre mülteci kampının neredeyse üçte biri, yaklaşık 4.000 Filistinli evlerini terk etti.

İnsansız hava araçları, savaş uçakları ve ağır silahların yanı sıra saldırı helikopterlerinin de kullanıldığı operasyonda yaklaşık 1.000 İsrail askeri kullanıldı ve çok sayıda mülk hasar gördü ya da yıkıldı. İsrail’in Cenin’e yönelik saldırısı, Batı Şeria’da son 20 yılda gerçekleştirdiği en büyük saldırılardan biriydi. İşgal ordusu mülteci kampında en az 20 insansız hava aracı saldırısı gerçekleştirdi. Filistin Sağlık Bakanı May el-Kaila’ya göre İsrail güçleri baskın sırasında hastaneleri, sağlık personelini ve ambulans birimlerini de hedef aldı.

İslami Cihad liderlerinden Ziad Nakhleh İsrail’in Cenin’deki operasyonunu ‘katliam’ olarak nitelendirdi ve karşılık vereceklerini söyledi. Telegram hesabından açıklama yapan İslami Cihad da “Cenin’e yönelik saldırı hedeflerine ulaşamayacak, Cenin teslim olmayacak. Düşmanın Cenin’e yönelik saldırısına karşılık olarak mümkün olan tüm misilleme seçenekleriyle düşmanın karşısına çıkacağız,” açıklamasını yaptı.