IPC raporu: Gazze’de kıtlık an meselesi

Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) pazartesi günü yaptığı açıklamada Gazze’deki nüfusun yarısının kıtlığın eşiğinde olduğunu söyledi.

IPC son analizinde, İsrail güçlerinin Refah’a kara saldırısı başlattığı en olası senaryoya göre, Temmuz ortasına kadar 1,1 milyon insanın ‘felaket’ koşullarıyla karşı karşıya kalacağını söyledi. Bu, Aralık ayındaki son IPC tahmininden bu yana yüzde 92’lik bir artış anlamına geliyor.

Raporda, “Gazze’deki durum felaket boyutunda. Kuzey bölgelerinde kıtlık öngörülmektedir ve Gazze Şeridinin geri kalanında da kıtlık riski bulunmaktadır,” denildi.

Uluslararası kabul görmüş bir değerlendirme yöntemi olan IPC, gıda güvensizliğini sınıflandırmak için beş puanlık bir ölçek kullanıyor. En yüksek seviye ise ‘5. Aşama: Felaket ya da Kıtlık.’

Rapor, travma dışı ölümlerde artış eğiliminin hızlanmasının beklendiği uyarısında bulundu. Bu da tüm alt kıtlık eşiklerinin ‘yakın zamanda’ geçileceği anlamına geliyor.

BM Dünya Gıda Programı (WFP) Başkanı Cindy McCain, IPC’nin uyarısına cevaben Brüksel’de düzenlenen bir insani yardım forumu çerçevesinde POLITICO’ya verdiği demeçte, “Gıda konusunda başımız belada,” dedi.

McCain’e göre asıl zorluk, ateşkes ihtiyacının yanı sıra yardım çalışanlarının gıda sağlamak ve açlığı önlemek için erişimlerine izin verilmemesi. McCain, “Bu bizim için çok sinir bozucu oldu çünkü Mısır ve Ürdün sınırında yiyeceklerimiz var […] 2,2 milyon insanı bu şekilde üç ya da dört ay boyunca besleyebilirdik. İçeri girmeye hazır yiyeceklerimiz var, sadece içeri giremiyoruz,” dedi.