İsrail 7 Ekim’den bu yana 100.000 silah ruhsatını onayladı

Times of Israel’in 18 Mart tarihli haberine göre İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, ofisinin 7 Ekim’den bu yana 100.000 silah ruhsatını onaylamasıyla övündükten sonra İsrail’in artık ‘daha güvenli’ olduğunu söyledi.

“Bu hafta Ulusal Güvenlik Bakanlığında bir kilometre taşına ulaştık: 100.000’inci vatandaşımız silah ruhsatını aldı,” diyen Ben Gvir, ‘100 bin İsrailli silahlandı’ yazılı bir posterin önünde dururken gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Savaştan bu yana yapılan 299,354 başvurudan 100,000’den fazla İsraillinin silahlanmasına onay verildiğini kaydeden Gvir, “Çünkü silahlar hayat kurtarır,” dedi. Gvir, ‘[7 Ekim] felaketinin boyutlarının, sivillerin kendilerini koruyabildikleri yerlerde daha az olduğunu’ da ileri sürdü.

İsrail medyası silah ruhsatı taleplerinin binlercesinin yasadışı yollardan yapıldığını bildirirken, Ben Gvir’in eski İsrail casusu Jonathan Pollard’ın silah ruhsatı almak için polis ve mahkemenin itirazlarını aşmasına bizzat müdahale ettiğini kaydetti.

Ben Gvir Filistin direnişinin 7 Ekim El Aksa Tufanı operasyonuyla ilgili olarak, “Altı ay önce yaşam hakkının Filistin Yönetimi sakinleri için serbest dolaşım hakkından daha önemli olduğunu söylemiştim. Giderek daha fazla kontrol noktası olmasını, kısıtlamalar getirilmesini bekliyorum. Düşmanlarımız bahane aramıyor; düşmanlarımız sadece bize zarar vermek istiyor,” iddiasında bulundu.

OCHA’nın rakamlarına göre, yerleşimcilerin genellikle İsrail ordusunun desteğiyle gerçekleştirdiği şiddet eylemleri, 198 hanede 586’sı çocuk olmak üzere 1.208 Filistinlinin yerinden edilmesine yol açtı.

Geçtiğimiz günlerde İsrail ordusu, Batı Şeria’da Filistinlilere yönelik bir yerleşimci saldırısını desteklemek üzere bir askeri helikopter gönderdi. 

Köyler Grubu örgütü, yerleşimcilerin şiddet eylemlerinin arttığını fakat yerleşimcilerin köylüleri taciz etmesine yardımcı olmak için orduya ait bir helikopterin görevlendirilmesinin bir ilk olduğunu vurguladı. 

Örgüt, “Hükümetin yerleşimcileri desteklediğini biliyoruz, fakat bunun bu kadar keskin bir şekilde arttığını görmek, bir hava kuvvetleri gemisinin kullanılması… Hem orduda hem de hava kuvvetlerinde kapsamlı bir soruşturma gerektiriyor,” dedi.

İsrail geçen yılın kasım ayından bu yana yasadışı yerleşimleri ağır silahlarla donatırken, yerleşimciler arasında Batı Şeria’daki yerleşimlere 7 Ekim benzeri bir operasyon düzenlenmesi ihtimaline dair korku yaratıyor.