FKÖ: Mervan Barguti’ye hapiste işkence ediliyor

Üst düzey bir Filistinli yetkili, Filistinli siyasi tutsak Mervan Barguti’nin İsrail hapishanesinde tecrit ve işkenceye maruz kaldığını söyledi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin el-Şeyh pazartesi günü yaptığı açıklamada İsrailli yetkilileri Barguti’nin hapishanedeki hayatını tehlikeye atmakla suçladı. 

Şeyh, X’te yaptığı açıklamada Barguti’nin ‘tecrit, işkence ve baskı, aşağılama ve dövme girişimlerine maruz kaldığını ve hayatının tehlikede olduğunu’ yazdı. 

Filistin Tutuklular ve Eski Mahkumlar Komisyonu Başkanı Kadura Fares’e göre de 64 yaşındaki Barguti’nin son günlerde İsrailli gardiyanlar tarafından dövüldüğü bildirildi. 

Fares, Barguti’nin hedef alınmasının Ramazan ayının başlangıcından bu yana Filistinli mahkumlara karşı tırmanan baskı kampanyasının bir parçası olduğunu söyledi. Filistinlilere göre ‘cezai tedbirler’ arasında ağır dayak, hakaret, aşağılama ve hücrelerdeki Kuranlara el konulması yer alıyor.

Fares, “Mahkumların hayatları gerçek anlamda tehdit altına girdiği için durum herkesin hayal edebileceğinden daha tehlikeli bir hal aldı,” dedi.

Son dönemde artan saldırılara maruz kalan bir diğer yüksek profilli mahkumun da 2002’den beri hapiste olan İslami Cihad lideri Thabet Merdavi olduğunu sözlerine ekledi.

Şeyh, “Uluslararası toplumu, kurumları ve uluslararası örgütleri, işgal hapishanelerindeki mahkumlarımıza ve liderlerimize yönelik baskıcı önlemleri durdurmak, onları korumak ve derhal serbest bırakmak için derhal ve acilen müdahale etmeye çağırıyoruz,” dedi. 

Birinci ve İkinci İntifada sırasında Filistin direnişinin en önemli isimlerinden olan 64 yaşındaki Barguti, yıllar içinde serbest bırakılması için artan çağrılara rağmen yirmi yılı aşkın bir süredir cezaevinde bulunuyor. Filistinli direnişçi, 2002 yılında Ramallah’ta İsrail işgal güçleri tarafından gözaltına alınmış ve sonrasında mahkum edilmişti. İsrail, Barguti’yi El Aksa Şehitleri Tugayı’nı kurmak ve yönetmekle suçluyordu.

Geçtiğimiz ay İsrail’in aşırı sağcı Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, Barguti’nin hücre hapsine alındığını söylemişti. X’te yaptığı açıklamada Gvir, “İsrail Güvenlik Servisinin cezaevlerindeki teröristlere yönelik çok net politikamı uygulamasından ve bugün katil Mervan Barguti’yi planlı bir ayaklanma bilgisinin ardından Ofer cezaevinden tecride nakletmesinden memnuniyet duyuyorum,” demişti.