‘Esad, BAE ile Hizbullah arasında mahkûm takası için aracılık ediyor’

The Cradle’a bilgi veren kaynaklar, Suriye Cumhjurbaşkanı Beşar Esad’ın BAE’de tutuklu bulunan bazı Lübnan vatandaşlarının serbest bırakılması için Abu Dabi ile Hizbullah arasında arabuluculuk yaptığını ileri sürdü.

İddiaya göre Esad’ın çabaları sonucunda Hizbullah’ın İrtibat ve Koordinasyon Birimi Başkanı Vefik Safa, 19 Mart’ta BAE’li bir arabulucu ve üçüncü bir kişi eşliğinde özel bir jetle BAE’ye gitti. Al-Jadeed’e göre amaç, tutukluların Ramazan ayı bitmeden Lübnan’a dönmelerini sağlamak.

Dördü müebbet hapis cezası almış olmak üzere en az yedi Lübnan vatandaşı BAE hapishanelerinde tutuluyor. Müebbet alanların isimleri Abdullah Abdullah, Ali Mobader, Fawzi Dakroub ve Abdul Rahman Shoman. Beşinci mahkum Ahmed Makkawi ise 15 yıl hapse mahkum edildi. Diğer iki kişi ise Ahmed Faour ve Walid Idris.

Bu kişiler ‘terör eylemleri gerçekleştirmek’ amacıyla ‘Hizbullah’a bağlı hücreler oluşturmak’ suçlamasıyla tutuklandılar. Fakat Lübnanlılar savunmalarında, Emirlik yetkililerinin davalarını kanıtlayacak hiçbir delil sunmadıklarını ileri sürdüler.

Mayıs 2023’te Abu Dabi, yılın başlarında tutuklanan 10 Lübnanlı tutukluyu serbest bırakmıştı. Bu kişilerin serbest bırakılması, tutuklu Gazi İzzeddin’in gözaltında ölmesinin ardından gerçekleşti.

O dönemde tutukluların ailelerinden bir grup, İzzeddin’in işkence sonucu öldüğünü iddia etmiş ve hak grupları Abu Dabi’nin ‘şeffaflık eksikliğine’ ilişkin endişelerini dile getirmişti.