İsrail, Beytüllahim ve El Halil’deki Filistinlilerin suyunu kesti

Quds Press’in bildirdiğine göre, İsrail su şirketi Mekorot bu ay Batı Şeria’nın El Halil ve Beytüllahim kentlerine su tedarikini azaltarak Filistinlilerin ciddi sıkıntılar yaşamasına neden oldu.

El Halil sakini Filistinli Muhammad El-Caabari, evine bir depo dolusu su almak için sırası gelene kadar günlerce kuyrukta beklemek zorunda kaldığını söyledi. El-Caabari, bununla birlikte, yasadışı İsrail yerleşimi Kiryat Arba’daki yerleşimcilerin suyla oynadıklarını, ağaçlarını ve evlerinin bahçelerini suladıklarını belirtti. El-Caabari, “Bu adil değil, fakat İsrail işgalini suyun adil olmayan dağıtımını durdurmak için kim caydırabilir?” diye sordu.

El Halil Belediye Başkan Yardımcısı Esma El-Şarabati ise, “İsrail işgali doğal kaynaklar üzerindeki kontrolünü sürdürüyor. Bu da su sorununu daha da karmaşık hale getiriyor,” dedi. El Halil’e her gün verilen su miktarının bölge sakinlerinin ihtiyacından çok daha az olduğunu söyleyen Bakan, eskiden 18 günde bir su verilen bazı bölgelere 28 günde bir su gönderilmediğini de sözlerine ekledi.

Quds Press’e verdiği demeçte su tedarikinde herhangi bir rollerinin olmadığını kaydeden El-Şarabati, “Tek yapmamız gereken İsrail şirketinden suyu almak ve şehrin Filistinli sakinleri arasında adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamak,” diye konuştu.

El-Şarabati herkesin günde 100 litre, acil durumlarda ise 30 litre suya ihtiyacı olduğunu söyledi. Yöneticinin bildirdiğine göre El Halil’deki bir Filistinli günde 30 litreden çok daha az su alıyor. Şarabati, “Su krizi siyasidir,” vurgusunu yapıyor.