Biden’dan Herzog’a ‘yargı reformu’ uyarısı

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile Beyaz Saray’da görüştü. Görüşmenin ardından New York Times’tan Thomas Friedman’a konuşan Biden, İsrailli liderleri yargı reformu yasasını durdurmaya çağırdı ve “Lütfen şimdi durun. Böylesine önemli bir yasayı geniş bir mutabakat olmadan geçirmeyin,” dedi.

Salı günü yayınlanan köşe yazısında Friedman, Biden’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yargı reformu yasasını ‘aceleye getirmemesi’ yönündeki dileğini ifade ettiğini söyledi. Friedman’ın özetlediğine göre, Biden’ın Netanyahu ve Herzog’a mesajı şu: “İsrail demokrasisinde ve Amerikan demokrasisiyle olan ilişkinizde bir şeyleri kıracaksınız ve bunu asla geri getiremeyebilirsiniz.”

Biden ayrıca dün (Salı) binlerce İsrailliyi yeniden sokaklara döken protesto hareketinin, ‘ikili ilişkimizin özü olarak kalması gereken İsrail demokrasisinin canlılığını’ gösterdiğini belirtti. Biden ve Netanyahu, Herzog ile görüşmesinden önce, aylardır süren gerginliklerin ardından Pazartesi günü bir telefon görüşmesi yaptı. Mart ayından bu yana ilk kez görüşen ikili, bu yıl içinde ABD’de bir araya gelme konusunda mutabık kaldı.

Öte yandan Haaretz’e konuşan İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, ‘Başbakan’ın Cumhurbaşkanı’nı bilgilendirdiğini, mevcut yasanın bu hafta tamamlanacağını ve Knesset’in yaz tatili sırasında geniş bir uzlaşı için çalışacağını söylediğini’ belirterek bir yalanlama yayınladı. Hanegbi bundan önce de Herzog’un reformun sona erdirilmesi için bir ültimatom verdiği iddiasını yalanladı.