Suudi Arabistan Baykar ile insansız hava aracı anlaşması imzaladı

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid bin Salman Salı günü yaptığı açıklamada, Türk silah üreticisi Baykar ile iki drone alım sözleşmesi imzaladıklarını söyledi.

Halid bin Salman yaptığı açıklamada, “Suudi Savunma Bakanlığı ile Baykar arasında, krallığın silahlı kuvvetlerinin hazırlığını arttırmak ve savunma ve üretim kabiliyetlerini güçlendirmek amacıyla savunma bakanlığının dron satın alacağı iki satın alma sözleşmesi imzalandı,” dedi.

Baykar CEO’su Haluk Bayraktar, Suudilerin şirketin Akıncı insansız hava aracını ithal etmek için bir anlaşma ve bir işbirliği anlaşması imzaladığını söyledi. Bayraktar attığı bir tweette bu anlaşmayı Türkiye’nin Suudi Arabistan’la tarihindeki en büyük savunma ve havacılık ihracatı anlaşması olarak nitelendirdi.

Anlaşma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Körfez ülkelerinden yatırım ve finansman çekmek amacıyla çıktığı bölge turunun bir parçası olarak ülkeyi ziyaret ettiği sırada imzalandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yeni atanan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da geçen hafta Krallığı ziyaret ederek Erdoğan’ın ziyareti için zemin hazırladılar.

Ankara, Suudi Arabistan’ın yüz milyarlarca dolarlık bütçeye sahip Vizyon 2030 planında çalışacak Türk firmaları için bazı kalkınma ve altyapı sözleşmeleri kazanmayı umuyor. Erdoğan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Son 20 yılda Suudi Arabistan’da müteahhitlerimiz tarafından üstlenilen proje sayısı yaklaşık 25 milyar dolardır,” dedi.

Dün (Pazartesi) Türk hükümeti Suudilerle doğrudan yatırımları, iletişim ve enerji işbirliğini ve savunmayı teşvik eden ortak bir anlaşma da dahil olmak üzere dört anlaşma daha imzaladı.