İsrail BM kamyonlarının Refah’ta yakıt ikmali yapmasına izin vermeyi planlıyor

Axios’a konuşan ABD’li ve İsrailli dört kaynağa göre İsrail, Gazze’deki BM Filistinli mültecilere yardım kuruluşu (UNRWA) tarafından kullanılan kamyonların Çarşamba günü Refah sınır kapısında yakıt ikmali yapmasına izin vermeyi planlıyor.

BM, diğer yardım grupları ve hastaneler Gazze’deki ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırmak ya da hastanelere güç sağlayan jeneratörleri çalıştırmak için yakıta ihtiyaç duyduklarını belirttiler.

Çarşamba günü yakıt ikmali gerçekleşirse, İsrail 7 Ekim’deki Aksa Tufanı operasyonundan bu yana ilk kez Gazze’ye önemli miktarda yakıt girişine izin vermiş olacak.

UNRWA sözcüsü, ajansın kamyonlarının Çarşamba günü yakıt ikmali yapmasına izin verilip verilmeyeceği sorusuna cevap verecek bilgileri olmadığını söyledi. Sözcü Axios’a, UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini’nin Salı günü yaptığı ve Gazze’ye yakıt girişine izin verilmesi çağrısında bulunduğu açıklamayı hatırlattı. Lazzarini açıklamasında UNRWA’in üç hafta önce yakıt durumuyla ilgili alarm zillerini çaldığını, hızla tükenen stokları ve bunun hayat kurtarma operasyonları üzerindeki etkisi konusunda uyarıda bulunduğunu hatırlatmıştı.

Lazzarini, “O zamandan bu yana yakıt kullanımını büyük ölçüde kısıtladık ve İsrailli Yetkililerle yakın koordinasyon içinde Gazze Şeridindeki bir depoda önceden var olan sınırlı miktardaki yakıta eriştik. Depo şu anda boş,” diye eklemişti.

İnsani yardım kuruluşlarının ‘yakıt için yalvarmak ve yaşam desteğiyle çalışmak zorunda kalmasının inanılmaz olduğunu’ belirten BM yetkilisi, “Savaşın başından bu yana yakıt bir savaş silahı olarak kullanılıyor ve buna derhal son verilmeli,” demişti.

Üst düzey bir İsrailli yetkili İsrail’in BM kamyonlarının yakıt ikmaline izin verme kararının Biden yönetiminin talebi üzerine ve İsrail güvenlik servisleriyle koordinasyon içinde alındığını söyledi. ABD’li yetkili de bu açıklamayı yineleyerek kararın ABD’nin son iki haftadaki diplomatik çabalarının bir sonucu olduğunu söyledi.