Irak’ta alıkonulan Elizabeth Tsurkov’un videosu yayınlandı

Irak haber kanalı Al-Rabiaa TV Irak’ta kaçırılan Rus-İsrailli Elizabeth Tsurkov’un görüntülerini yayınladı. Tsurkov videoda, İsrail istihbarat teşkilatı Mossad ile uzun süredir şüphelenilen bağlarını doğrulayan açıklamalar yaparken görülüyor.

Video, Tsurkov’un Mart ayında kaybolmasından bu yana ondan gelen ilk mesaj. Videoda 7 Ekim’de patlak veren Gazze-İsrail savaşına yaptığı atıf göz önüne alındığında yakın zamanda çekildiği anlaşılıyor. 

Tsurkov videoda, “Benim adım Elizabeth Tsurkov. İsrail vatandaşıyım. Mossad ve CIA için çalıştım. İsrail ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında ilişki kurmak için Suriye’de çalıştım,” diyor.

‘Irak içinde Şiiler arası çatışmaları kolaylaştırmak için gerilimi körüklemeye çalıştığını’ söyleyen Tskurkov, 7 aydır esir tutulduğunu açıkladı.

Gazze’deki olayları her gün yakından takip ettiğini söyleyen Tsurkov, ‘[İsrail’in] erkekleri, kadınları ve çocukları öldürmesine ve hastaneleri bombalamasına’ atıfta bulunarak, “Bu politika Gazze’deki Filistinli nüfusla aramızda nefrete yol açıyor ve Gazze ile barışa yol açmıyor. [Başbakan Binyamin Netanyahu’nun] yönetimi aptaldır ve felakete ve savaşın devamına yol açmaktadır,” diyor.

Tsurkov ayrıca İsrailli mahkumların ailelerine ‘kızlarınızın ve çocuklarınızın iyiliği için savaşı sona erdirmek için sürekli çalışma’ çağrısında bulunuyor. 

Tsurkov, İsrail hükümetinin kendisinin serbest bırakılması için hiçbir çaba göstermediğini iddia ederek, aile üyelerine özgürlüğü için çalışmaya devam etmelerini istedi.

Tsurkov, 2011 yılında ABD öncülüğünde Suriye’ye karşı başlatılan savaş sırasında yaptığı haber ve yorumlarla tanınan eski bir İsrail askeri. Üst düzey Iraklı güvenlik kaynaklarına göre Rus pasaportuyla Irak’a giriş yaptı ve Bağdat’a geçmeden önce Kürdistan bölgesini ziyaret etti. Tsurkov, Bağdat’ta ‘Irak İslami Direnişi’ tarafından kaçırılmıştı