Irak Meclis Başkanı Halbusi’nin vekilliği düşürüldü

Irak Federal Yüksek Mahkemesi Salı günü Sünni siyasetçi Muhammed el-Halbusi’nin meclis üyeliğini düşürerek meclis başkanlığı görevine son verdi.

Federal mahkemenin kararı, bir başka Sünni parlamenter Leys el-Duleymi’nin Halbusi’yi resmi belgede sahtecilik yapmakla suçlayarak dava açmasının ardından geldi.

Halbusi, parlamentodaki en büyük Sünni blok olan Takaddum Partisi’nin başkanı. Geçen yıl parti kurallarına uymadığı gerekçesiyle partiden ihraç edilen Duleymi, açtığı davada Halbusi’nin 2022’de milletvekilliğinden istifa etmiş gibi gösterdiğini iddia etti. Üst mahkeme de Duleymi’nin parlamentodan istifasını onaylamıştı.

Halbusi geçen yıl Eylül ayında yeniden parlamento başkanı seçildi. Kendisi aynı zamanda Irak’ın Sünni çoğunluklu Anbar vilayetinin eski valisi.

Salı günü parlamento oturumunda konuşan Halbusi, kararı ‘tuhaf’ olarak nitelendirdi ve ayrıntıya girmeden ‘anayasal hakları korumak için tedbirlere başvuracağını’ sözlerine ekledi. Halbusi, “Federal Yüksek Mahkeme, Irak Parlamento üyeliğimi iptal ederek anayasaya saygı göstermiyor,” iddiasında da bulundu.

Halbusi’nin lideri olduğu Takaddum Partisi’nden yapılan açıklamada, parti üyeleri Irak Başbakan Yardımcısı ve Planlama Bakanı Muhammed Temim, Sanayi ve Maden Bakanı Halid Bettal ile Kültür, Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ahmed Bedran’ın Halbusi’nin görevinden alınmasının ardından istifalarını sunduğu belirtildi.

Partiye bağlı 37 vekil de parlamento oturumlarını boykot etme kararı alırken, partiye mensup vekiller çeşitli görevlerde bulundukları Parlamento Komisyonlarından da istifa etti.