İsrail medyasında Gazze’de etnik temizlik ve tehcir belgesi yayınlandı

İsrail kültür dergisi Mekovit, İsrail İstihbarat Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Gazze’nin işgalini ve 2,3 milyon nüfusunun Mısır’ın Sina Yarımadası’na nakledilmesini öneren bir belgeyi yayınladı.

13 Ekim’de yayınlanan belge, İsrail ile Filistin direnişi arasındaki mevcut savaşın sonunda Gazze’deki Filistinlilerin geleceğine ilişkin üç alternatif arasında tercih edilen seçenek olarak Gazze Şeridi’nin tüm sakinlerini Kuzey Sina’ya nakletme planını tanımlıyor.

Belge, İsrail’in savaş sırasında Gazze nüfusunu Sina’ya tahliye etmesini, sınır dışı edilen nüfusu barındırmak için Kuzey Sina’da çadır kentler ve yeni şehirler kurmasını ve ardından Mısır’ın içinde birkaç kilometre boyunca uzanan kapalı bir güvenlik bölgesi oluşturmasını öneriyor. Sınır dışı edilen Filistinlilerin İsrail sınırına yakın bölgelere dönmelerine izin verilmeyecek.

İsrailli hükümet yetkililerinin son açıklamaları ve İsrail işgal ordusunun Gazze’deki eylemleri planın gerçekten de uygulanmakta olabileceğine ilişkin şüpheleri artırıyor. İsrailli yetkililer 7 Ekim’den bu yana Filistinlilere, yaklaşan kara harekâtı öncesinde Gazze’nin güneyine gitmeleri konusunda defalarca uyarıda bulundu.

Likud partisinden Gila Gamliel’in başkanlığını yaptığı İstihbarat Bakanlığı, İsrail’in hiçbir istihbarat kurumunu kontrol etmiyor. Bakanlık, bağımsız olarak hükümet ve güvenlik organları tarafından değerlendirilmek üzere dağıtılan çalışmalar ve politika belgeleri hazırlıyor.

Mekovit, İstihbarat Bakanlığı’ndan bir yetkilinin on sayfalık belgenin gerçek olduğunu doğruladığını fakat bunun ‘medyaya ulaşması için hazırlanmadığını’ belirtti.

Bir iddiaya göre, İstihbarat Bakanlığı’ndan gelen belge Likud üyesi bir kişi tarafından sızdırıldı. Belgenin sızdırılması, ‘İsrail kamuoyunun Gazze’den tehcir fikrini kabul etmeye hazır olup olmadığını’ öğrenmeye yönelik bir girişimdi. Belge açık ve net bir şekilde savaşın arzu edilen sonucu olarak Gazze’den ‘sivillerin nakledilmesini’ öneriyor.

Planın ayrıntıları

Transfer planı birkaç aşamaya bölünüyor. İlk aşamada Gazze’deki nüfus güney Gazze’ye taşınmaya zorlanırken, İsrail hava saldırıları Gazze’nin kuzeyindeki hedeflere odaklanıyor.

İkinci aşamada İsrail ordusunun karadan Gazze’’ye girişi başlıyor ve bu da kuzeyden güneye tüm şeridin işgal edilmesi ve ‘yeraltı sığınaklarının Hamas savaşçılarından temizlenmesi hedefine bağlanıyor.

Gazze Şeridi işgal edilirken aynı zamanda Gazze vatandaşları Mısır topraklarına taşınacak ve kalıcı olarak geri dönmeleri engellenecek.  Belgede, “Sivil nüfusun Refah’a doğru tahliyesini sağlamak için güneye doğru uzanan şeritlerin kullanılabilir durumda bırakılması önemlidir,” deniyor.

Belgede ayrıca Gazzelileri ‘planı kabul etmeleri’ ve topraklarından vazgeçmeleri için ‘motive edecek’ özel bir kampanya başlatılması öneriliyor. Belgede Gazzelilerin, “Allah, Hamas liderliği yüzünden bu toprakları kaybetmenize neden oldu; Müslüman kardeşlerinizin yardımıyla başka bir yere taşınmaktan başka çareniz yok,” şeklinde ikna edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Batı ile ilişkiler ve PR kampanyaları

Planda ayrıca, hükümetin tehcir programını batılı devletlere İsrail’e karşı düşmanlığı körüklemeyecek ya da itibarını zedelemeyecek şekilde tanıtacak bir halkla ilişkiler kampanyası başlatması gerektiği belirtiliyor. Belgeye göre nüfusun Gazze’den sınır dışı edilmesi, uluslararası destek alabilmek için gerekli bir insani tedbir olarak sunulmalıdır. Böyle bir sınır dışı etmenin, ‘kalmaları halinde beklenen kayıp sayısına kıyasla sivil nüfus arasında daha az kayba yol açacaksa’ haklı görülebileceğine işaret ediliyor.

Belgede ayrıca ABD’nin Gazze sakinlerini kabul etmesi için Mısır’a baskı yapması ve başta Yunanistan, İspanya ve Kanada olmak üzere diğer Avrupa ülkelerini Gazze’den tahliye edilecek mültecilerin kabulü ve yerleştirilmesine yardımcı olmaya teşvik etmesi gerektiği belirtiliyor. 

Son olarak, belgede Gazze nüfusunun kalması halinde İsrail ordusunun Gazze’yi işgali sırasında ‘çok sayıda Arap’ın öleceği’ ve bunun İsrail’in uluslararası imajına nüfusun sınır dışı edilmesinden daha fazla zarar vereceği iddia ediliyor. Tüm bu nedenlerle İstihbarat Bakanlığı’nın ‘tavsiyesi’, Gazze’deki tüm Filistinlilerin kalıcı olarak Sina’ya tehcirini teşvik etmek.