İsrail, Filistin bayrağına hapis cezası vermeye hazırlanıyor

İsrailli milletvekilleri Filistin bayrağı açmanın bir yıla kadar hapisle cezalandırılmasını öngören yeni bir yasa tasarısı hazırlıyor.

Aşırı sağcı Yahudi Gücü partisi üyeleri tarafından desteklenen tasarı, üç ya da daha fazla kişinin ‘düşman bir entitetin’ bayrağını sallamasının ‘yasak bir toplantı’ olarak kabul edileceğini ve bu nedenle cezalandırılacağını belirtiyor.

İsrail parlamentosu Knesset, tasarının ön değerlendirmesine onay verdi ve tasarının geçmesi için üç oy daha gerekiyor. Haaretz’in haberine göre tasarının açıklamasında, “Bir demokrasi olarak İsrail, vatandaşlarının yetkililerle aynı fikirde olmadıkları kararları protesto etmelerine olanak tanır. Fakat tasarı, meşru protesto ile İsrail devletini tanımayanların, ona dostça yaklaşmayanların ya da İsrail’in kendi topraklarında bayrağını dalgalandırmasına izin vermeyenlerin bayraklarının yer aldığı protesto arasında kırmızı bir çizgi çiziyor,” deniyor.

Tartışmalı Milli Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir Ocak ayında Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Bugün İsrail polisine, kamusal alandan bir terör örgütüyle özdeşleştiğini gösteren herhangi bir FKÖ bayrağının asılmasının yasaklanması ve İsrail Devletine karşı her türlü kışkırtmanın durdurulması talimatını verdim,” demişti.