İsrail meclisi, Hadaşlı Ofer Cassif’in vekilliğini düşürmeye hazırlanıyor

İsrail Parlamentosu (Knesset) Meclis İç Komitesi üyeleri, İsrail Komünist Partisi (Maki) ile bağlantılı cephe örgütü Hadaş listesinden meclise giren milletvekili Ofer Cassif’in vekilliğinin düşürülmesine yönelik bir önergeyi 14’e 2 oyla kabul etti.

Kararı “Knesset için kara bir gün,” olarak nitelendiren Hadaş-Ta’al başkanı Ahmed Tibi ve tüm süreci ‘doğası gereği antidemokratik’ olarak reddeden İşçi Partisi tarafından kınandı.

Cassif’i parlamentodan atma çabası, Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanında İsrail’e karşı açtığı ve siyonistler tarafından ‘ihanet’ olarak nitelendirilen davaya verdiği açık desteğe yanıt olarak geldi.

Arap çoğunluklu Hadaş-Ta’al partisinin tek Yahudi üyesi Cassif, Güney Afrika’nın iddialarını destekleyen bir dilekçe imzaladı ve İsrailli liderleri Filistinlilere karşı insanlığa karşı suçları savunmakla itham etti.

Buna cevaben, Evimiz İsrail milletvekili Oded Forer, 2016 Askıya Alma Yasasında daha önce kullanılmamış bir yasal mekanizmaya başvurmak için harekete geçti. Bu mekanizmaya göre, milletvekilleri, İsrail’e karşı ‘silahlı mücadeleye’ destek ifade etmek veya ırkçılığı kışkırtmak da dahil olmak üzere bir dizi ihlalden birini gerçekleştirdikleri tespit edilirse parlamento üyelerini saflarından çıkarabiliyorlar.

Şimdiye kadar milletvekilleri sürecin ilk iki adımından geçtiler; bunlar arasında, en az 70 milletvekili tarafından imzalanmış bir mektup sunmak ve Meclis Komitesinin en az dörtte üçünün desteğini almak yer alıyor. Henüz belirli bir tarih açıklanmamış olsa da, geçen haftaki oylamanın ardından görevden alma işlemlerinin, Cassif’i görevden almak için 90 milletvekilinin çoğunluğunun oyuna ihtiyaç duyduğu genel kurula taşınması planlanıyor.