İsrail ‘karma şehirlerde’ Yahudi yerleşimcileri silahlandıracak

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir 10 Ekim’de yaptığı açıklamada, ‘gönüllü’ ilk müdahale ekiplerine binlerce saldırı tüfeği sağlayacağını ve önceliği ayrım duvarı yakınındaki yerleşimlere ve hem Yahudilerin hem de Arapların yaşadığı ‘karma şehirlere’ vereceğini belirtti.

Ben Gvir sosyal medyada ‘ilk etapta 4.000 İsrail yapımı tüfek dağıtılacağını, bunu en az 6.000 tüfeğin takip edeceğini’ yazdı. Ben Gvir, “Gönüllülere nihayetinde kask ve kurşun geçirmez yelek sağlanacak,” diye ekledi.

Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir’in kararı, daha önce Batı Şeria’da yerleşimcileri silahlandırma politikasını devam ettiriyor. Ocak ayında yasadışı Maale Adumim yerleşimini ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, bakanlığının İsraillileri silahlandırma politikasını överek, bunun ‘önemli olduğunu ve faydasını kanıtladığını’ söylemişti.

Bakan, “Ulusal Güvenlik Bakanlığının mümkün olan en fazla sayıda vatandaşa silah dağıtma politikasının kendini kanıtlamış önemli bir politika olduğunu düşünüyorum. Bu politika vatandaşların kendilerini ve İsrail halkını savunmalarını sağlıyor,” demişti.

İsrail Kanal 12’nin haberine göre, Ben Gvir’in Başbakan Binyamin Netanyahu’nun koalisyonunun bir parçası olarak iktidara gelmesinden sonra yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddeti iki katına çıktı.