Biden: Gazze’de altı haftalık bir duraklama için çalışıyoruz

Ürdün Kralı II. Abdullah ile Beyaz Saray’da bir araya gelen ABD Başkanı Joe Biden, rehinelerin serbest bırakılması için Gazze’deki savaşa altı haftalık bir ara verilmesine uğraştığını söyledi.

Biden, böyle bir duraklamanın ‘Gazze’ye en az altı hafta boyunca acil ve sürekli bir sükunet dönemi getireceğini’ iddia ederken “Daha sonra daha kalıcı bir şey inşa etmek için zaman ayırabileceğiz,” dedi.

Anlaşmanın ana hatlarının masada olduğunu kaydeden ABD Başkanı, ABD’nin bunların gerçekleşmesi için elinden geleni yapacağını da sözlerine ekledi.

Ürdün Kralı ise, “İsrail’in Refah’a saldırmasını göze alamayız. Başka bir insani felakete yol açacağı kesin. Bunun devam etmesine seyirci kalamayız. Şimdi kalıcı bir ateşkese ihtiyacımız var. Bu savaş sona ermeli,” dedi.

Abdullah, ABD, Arap ülkeleri ve diğer ülkelerin, ‘iki devletli çözüm temelinde adil ve kapsamlı bir barışa yol açan siyasi bir ufuk oluşturmak için çalışarak’ derhal ateşkese ulaşma çabalarını artırması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Financial Times’ın haberine göre, CIA ve Mossad başkanlarının salı günü üst düzey Mısırlı ve Katarlı yetkililerle görüşmesi bekleniyor. Toplantının Kahire’de yapılacağı belirtildi.