MEE: İsrail’in geri çektiği diplomatik personeller Türkiye’ye dönmeye başladı

İsrailli kaynaklar pazartesi günü Middle East Eye’a (MEE) yaptıkları açıklamada, İsrail’in güvenlik kaygılarıyla Türkiye’den çektiği diplomatlarını altı ay sonra, bu ayın başında geri göndermeye başladığını söyledi.

MEE’ye konuşan İsrailli bir kaynak, “İsrail’in ayrılışı güvenlik nedenleriyle olduğu için, diplomatlarını kademeli olarak geri göndermeye çalışıyor,” dedi. 

Bir Türk yetkili de İsrailli diplomatların görevlerine döndüklerini doğruladı.

İsrailli kaynak, Türkiye’nin İsrail’deki diplomatik temsilciliğinin kademesinin 7 Ekim saldırısından bu yana düşürülmediğine de dikkat çekti. Türkiye’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliği ve Kudüs’teki konsolosluğu açık tutuldu ve sadece büyükelçi istişareler için geri çağrıldı.

Kaynak, “Dolayısıyla, ikili ilişkiler çok gergin olsa da, olası riskleri göz önünde bulundurarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız. Bu nedenle diplomatların dönüşü kademeli ve temkinli olacaktır,” diye konuştu.

Bu hamle, Ankara’nın bu ayın başlarında Gazze Şeridi’ne insani yardım akışının engellenmemesi ve ateşkes talebiyle İsrail’le ticareti tamamen durdurmasıyla ikili ilişkilerin dibe vurmasının ardından geldi.

İki ülke geçen yıl ilişkileri ‘normalleştirmiş’ ve büyükelçilerini karşılıklı olarak göndermiş olsa da 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonu ilişkilerin kopmasına neden olmuştu.