İsrail Refah’a saldırı hazırlığında

İsrail, Gazze Şeridindeki Refah kentine yapılacak saldırıya hazırlanıyor. Bloomberg’in haberine göre 1 milyonun üzerinde Filistinlinin yaşadığı kentteki sivillerin tahliyesine yönelik bir plan ise henüz yok. Yetkililer özel olarak bunun nasıl yapılacağı, ne kadar süreceği veya insanların nereye gideceği konusunda kesin bir stratejileri olmadığını kabul ediyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu çarşamba günü Bloomberg ile yaptığı kısa bir telefon görüşmesinde İsrail ordusuna bir plan hazırlama görevi verdiğini ve bu planı yakında kendisine sunacaklarını söyledi.

Hamas’ın Gazze’deki varlığını yok etmeye yakın olduklarını düşünen İsrailli yetkililer, bu hedef için Refah’ın kritik bir uğrak olduğunu düşünüyorlar. İsrailliler, Refah’ta 5 ila 8 bin arasında Hamas savaşçısının ve liderinin tünellerde bulunduğunu, rehinelerin de burada tutulduğuna inanıyorlar.

Netanyahu, cumartesi yaptığı basın toplantısında, “Refah’ta faaliyet göstermemizi engellemek isteyenler aslında bize ‘Savaşı kaybedin’ diyorlar. Bunun olmasına izin vermeyeceğim. Hiçbir baskıya boyun eğmeyeceğiz,” demişti.

İsrailliler, Ramazan ayının yaklaşmasının operasyonları etkilemeyeceğini de vurguluyorlar. Tel Aviv, Hamas’a karşı zafer kazandıkça, vatandaşların kendilerini o kadar çabuk güvende hissetmeye başlayacaklarını ve bölgesel güvenlik stratejileri tartışmalarının başlayabileceğini iddia ediyorlar. Muhalefet lideri ve savaş kabinesi üyesi Benny Gantz Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, “Rehine anlaşması olmazsa, Ramazan ayında da faaliyet göstereceğiz,” dedi.

Ordu, Hamas’ın beş tugayından ikisinin kuzeydeki Gazze Şehri ve çevresinde, üçüncüsünün ise güneydeki Han Yunus kenti yakınlarında konuşlandırıldığını söylüyor. Kalan dördüncü ve beşinci kuvvetler büyük ölçüde Refah’ta konsolide oldu.