Siyonist liderlerden Batı Şeria için ‘daha fazla yerleşim, daha fazla silah’ çağrısı

Üst düzey İsrailli yetkililer, Batı Şeria’daki yasadışı Yahudi yerleşimlerinin genişletilmesi ve yerleşimcilere daha fazla silah gönderilmesi çağrısında bulunuyor.

Çağrılar, Kudüs yakınlarındaki Maale Adumim yerleşimi yakınlarında Filistin direnişinin saldırısının ardından geldi. Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada, “Maale Adumim’e yönelik ciddi saldırının kararlı bir güvenlik tepkisi olmalı, aynı zamanda yerleşimlerden de bir yanıt gelmeli… Başbakanın yüksek planlama konseyinin toplanmasını onaylamasını ve Maale Adumim ve tüm bölgedeki binlerce konut biriminin planlarını derhal onaylamasını talep ediyorum,” dedi.

Smotrich’in açıklaması, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir’in, Batı Şeria ve Kudüs’te Filistinlileri terörize eden aşırılık yanlısı yerleşimci grupları silahlandırmaya devam edeceğini söyleyen açıklamasının hemen ardından geldi.

Ben Gvir, “Giderek daha fazla silah dağıtıyoruz. Bence bugün herkes silahların hayat kurtardığını anlıyor … Altı ay önce, yaşam hakkının, Filistin Yönetimi sakinleri için serbest dolaşım hakkından daha önemli olduğunu söyledim. Batı Şeria’da yaşayan Yahudilerin yaşam hakkı, Filistin Yönetimi’nde yaşayanların hareket özgürlüğünden daha önemli. Giderek daha fazla kontrol noktası olacağını, kısıtlamalar olacağını umuyorum. Düşmanlarımız bahane aramıyor; sadece bize zarar vermek istiyor,” diye konuştu.

Ben Gvir, koalisyon ortağı Smotrich’in birkaç ay önce ‘Filistin halkı diye bir şey olmadığı’ yönündeki iddialarını da yineledi ve Müslümanların kutsal Ramazan ayında Filistinli ibadet edenlerin Mescid-i Aksa’ya girmesini yasaklaması için hükümet üzerindeki baskıyı artıracağını vurguladı.