Somali hükümeti Türkiye ile deniz güvenliği anlaşmasını onayladı

Somali Federal Hükümeti ve Türkiye, çarşamba günü Somali Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan savunma ve ekonomi konusunda tarihi bir anlaşma imzaladı.

İki ülkenin savunma bakanları tarafından 8 Şubat’ta imzalanan anlaşma, Somali ile Türkiye arasında özellikle deniz güvenliği ve ‘mavi ekonomi’ alanlarında ikili işbirliği ve stratejik ortaklığı güçlendirmeyi amaçlıyor.

Anlaşmaya göre Türkiye, Somali donanmasına eğitim ve teçhizat sağlayarak Somali’nin deniz kaynaklarını ve karasularını ‘terörizm, korsanlık ve dış müdahale’ gibi tehditlerden korumasını sağlayacak.

Anlaşma aynı zamanda iki ülke arasındaki ekonomik kalkınmayı ve ticari ilişkileri de artıracak, çünkü Türkiye Somali’nin geniş balıkçılık, turizm ve enerji potansiyelinden yararlanmasına yardımcı olacak.

Anlaşmaya göre, Türkiye, bunun karşılığında Mavi Su Ekonomik Bölgesi’nden kaynakların% 30’unu alarak deniz güvenliği operasyonlarını denetleyecek. 

Anlaşmayı onaylayan kabine toplantısına başkanlık eden Başbakan Hamse Abdi Barre, anlaşmayı ülke için tarihi bir başarı olarak selamladı ve Türkiye’ye sarsılmaz desteği ve dostluğu için teşekkür etti.

Barre, “Bugün ülke için tarihi bir gün, bakanlar kurulu Somali tarihinde hatırlanacak önemli bir anlaşma için oy verdi. Bu anlaşma, Somali’nin müttefiksiz ve ağabeysiz kalmasına son verecek. Somali’nin uluslararası arenada gerçek bir müttefiki, bir dostu ve bir kardeşi olacak,” dedi.