İsrailli yetkili: Savaştan sonra Katar’la hesaplaşacağız

İsrail Dışişleri Bakanlığı Stratejik İşlerden Sorumlu Direktör Yardımcısı Joshua Zarka, İsrail askeri radyosuna verdiği bir mülakatta Katar’ın ‘Hamas’ın faaliyetlerine ev sahipliği yapma ve meşrulaştırma ile ilgili her şeydeki rolü’ konusundaki endişelerini dile getirdi.

Zarka, “Şu anda onlara ihtiyacımız var. Ancak bu olay dünyadan geçtiğinde onlarla hesaplaşacağız,” dedi.

Yetkilinin yorumları Jerusalem Post’un İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Doha’ya, İsrail’in ülkede yaşayan Hamas liderlerine karşı harekete geçmeyeceğine dair garanti verdiğini iddia etmesinden iki gün sonra geldi.

Fransız haber kuruluşu Le Figaro’ya konuşan kaynaklar, “Doha, kaçırılanlar meselesinde arabulucu rolünü üstlenmeden birkaç hafta önce İsrail’e ön koşulunu sundu,” demişti. İsrail kısa bir süre önce ateşkes olsa da olmasa da Hamas liderlerine yönelik suikastlar düzenleyeceğini açıklamıştı.

İsrail ile Katar’ın resmi diplomatik ilişkileri bulunmamakla birlikte, iki ülke arasında yakın bağlar bulunuyor. Katar, Mısır ile birlikte yıllarca İsrail ve Filistinliler arasında, özellikle de Gazze savaşları sırasında arabuluculuk rolü oynadı.