WSJ: İsrail savaşın ardından Hamas liderlerine suikast planlıyor

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre İsrailli yetkililer, İsrail istihbaratının Gazze Şeridindeki savaş sona erdiğinde dünyanın dört bir yanındaki Hamas liderlerini öldürmeye hazırlandığını ve 7 Ekim’den sorumlu militanları yakalamak için yıllarca sürecek bir kampanyaya zemin hazırladığını söyledi.

Yetkililer, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun talimatıyla İsrail’in üst düzey istihbarat teşkilatlarının Lübnan, Türkiye ve Katar’da yaşayan Hamas liderlerini öldürme planları üzerinde çalıştığını söyledi.

WSJ’ye göre Katar, Lübnan, İran, Rusya ve Türkiye gibi ülkeler ABD’nin ‘terör örgütü’ olarak tanımladığı Hamas’a yıllarca koruma sağladı. İsrail de diplomatik krizler yaratmamak için zaman zaman Filistinli militanları hedef almaktan kaçındı.

Yeni planlar, Hamas lideri Halid Meşal’i Ürdün’de zehirlemek için 1997’de başarısız bir girişimde bulunan Netanyahu için ‘ikinci bir şans’ anlamına geliyor. İyi belgelenmiş olan bu girişim, Hamas’ın önemli lideri Şeyh Ahmed Yasin’in serbest bırakılmasına yol açmıştı.

Son planların bir sır olarak kalmasını isteyen bazı İsrailli yetkililerin şaşkınlığı karşısında Netanyahu 22 Kasım’da ülke çapında yaptığı bir konuşmada niyetini açıklamıştı ve İsrail’in dış istihbarat servisini kastederek, “Mossad’a nerede olurlarsa olsunlar Hamas liderlerine karşı harekete geçme talimatı verdim,” demişti.

Yetkililer İsrail’in halihazırda Gazze’deki Hamas liderlerini öldürmek ya da yakalamak için çalıştığını söyledi. Yetkililer, İsrailli liderler için şu andaki sorunun Hamas liderlerini dünyanın başka bir yerinde öldürmeye çalışıp çalışmamak değil, nerede ve nasıl öldürecekleri olduğunu söyledi.

Yapılan planlar İsrail’in Gazze’deki savaşının bir uzantısı ve Hamas’ın bir daha asla İsrail için ciddi bir tehdit oluşturmamasını sağlama niyetinin bir yansıması. Bu çabanın bir parçası olarak İsrail, savaşı ‘kısaltmanın’ bir yolu olarak binlerce alt düzey Hamas savaşçısını Gazze’den zorla çıkarmanın yollarını da arıyor.

Yetkililer, bazı İsrailli yetkililerin Meşal ve yurtdışında yaşayan diğer Hamas liderlerini öldürmek için acil bir kampanya başlatmak istediğini söyledi. Yetkililer özellikle Meşal’in ve aralarında Hamas’ın en üst düzey siyasi lideri İsmail Haniye’nin de bulunduğu diğer Hamas liderlerinin ofislerinden birinde 7 Ekim saldırılarının canlı yayınını izlerken kutlama yaptıkları ve dua ettikleri bir videoya öfkelenmişlerdi.