Mısır’dan İsrail’e ‘Filistinlilere tehcir’ uyarısı

Axios’a konuşan ABD’li ve İsrailli yetkililere göre Mısır, ABD ve İsrail’i, İsrail’in Gazze’nin güneyindeki işgalinin bir sonucu olarak Filistinli mültecilerin Sina’ya sürülmesi halinde bunun Mısır ile İsrail arasındaki ilişkilerde ‘bir kırılma’ yaratabileceği konusunda uyardı.

Mısır Gazze’deki savaşı ‘ulusal güvenliğine’ yönelik bir tehdit olarak görüyor ve Filistinli mültecilerin sınırdan kendi topraklarına geçmesini engellemek istiyor. İsrailli yetkililer ‘tehcir’ iddiasına hem özel hem de kamuoyu önünde yalanladı ve Mısır’a, tıbbi tedavi için Gazze’den ayrılmasına izin verilen her yaralı Filistinlinin bölgeye geri dönmesine izin verileceğine dair güvence verdi.

Perşembe günü Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şukri Washington’da düzenlenen Aspen Güvenlik Forumunda yaptığı konuşmada Gazze’deki Filistinli sivillerin Mısır’a göç ettirilmesinin ‘uygunsuz ve uluslararası hukuka aykırı’ olacağını söyledi.

Bakan, “Çatışmayla başa çıkmanın yolu bu değil. Filistinli siviller cezalandırılmamalı ve topraklarını terk etmemelidir,” dedi.

Şukri, perşembe günü diğer bazı Arap dışişleri bakanlarıyla birlikte Gazze’deki savaşla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanı Tony Blinken ile görüşmek üzere Washington’da bulunuyor.

Mısır Devlet Enformasyon Servisi Başkanı Dia Raşvan perşembe günü yaptığı açıklamada Filistinlilerin Gazze’den Sina’ya göç etmesinin Mısır için kırmızı çizgi olduğunu ve sonuçları ne olursa olsun buna izin vermeyeceklerini söyledi.

İsrailli yetkililer, son birkaç hafta içinde ordu ve istihbarat servisleri de dahil olmak üzere Mısırlı yetkililerin İsrail ordusu ve Shin Bet’teki mevkidaşlarına Gazze’nin güneyinde yapılacak bir operasyonun Mısır’a etkileri konusunda son derece endişeli olduklarını söylediklerini belirtiyor.

Üç İsrailli yetkiliye göre Mısırlılar Gazze sınırında yaşanacak bir krizin binlerce Filistinli mültecinin sınır bariyerini aşarak Sina’ya sığınmasıyla sonuçlanmasından endişe duyduklarını ifade ettiler. İsrailli bir yetkili Mısırlı yetkililerin İsrailli muhataplarına Gazze’deki militanların da Mısır’a kaçabileceğinden endişe ettiklerini söylediğini aktardı.

İsrailli yetkililer, Mısırlıların Tel Aviv’e böyle bir senaryonun Mısır ile İsrail arasındaki ilişkilerde ciddi bir kriz yaratabileceğini söylediğini aktardı. ABD’li bir yetkili, Mısır’ın da ABD ile aynı kaygıları paylaştığını söyledi ve Mısırlı yetkililerin böyle bir durumda İsrail ile ’kopuş’ yaşanacağı uyarısında bulunduklarını vurguladı.