Hamas, ateşkes teklifini değerlendiriyor

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye 30 Ocak’ta yaptığı açıklamada, örgütünün Paris’te Katar, Mısır, İsrail ve ABD’den yetkililerin katıldığı görüşmelerin ardından kendilerine iletilen ateşkes önerisini incelediğini duyurdu.

Haniye, “Hareket, saldırganlığın kapsamlı bir şekilde durdurulmasına ve halkımız için barınma sürecinin güvence altına alınmasına yol açması koşuluyla, her türlü ciddi ve pratik girişimi veya fikri tartışmaya açıktır,” dedi.

Haniye, Gazze’deki çatışmaları durdurmaya yönelik herhangi bir tartışmanın işgal güçlerinin Gazze Şeridinden tamamen çekilmesine dayanması gerektiğini vurguladı. Haniye ayrıca, Hamas liderlerinin Paris görüşmelerinde ‘entegre bir vizyona’ ulaşmak ve olası bir anlaşmanın uygulanması için gereklilikleri tartışmak üzere Kahire’yi ziyaret etme daveti aldıklarını doğruladı.

Hamas yetkilisi, “Dünya, Batı Şeria’daki halkımıza yönelik kötü muamele politikası, infazlar, tutuklamalar ve şehirlere ve kamplara günlük baskınlar da dahil olmak üzere bu katliamları ve savaş suçlarını durdurmak için işgale baskı yapmalıdır,” dedi.

Arap ve Batılı yetkililer tarafından Fransa’nın başkentinde üzerinde anlaşmaya varılan ateşkes çerçevesinin, Gazze’de bulunan her İsrailli esir için üç Filistinli mahkumun serbest bırakılmasıyla altı haftalık bir duraklama içinde gerçekleşecek ilk mahkum tahliyesi öngöreceği bildiriliyor. 

CNN’e konuşan görüşmelere aşina olan yetkililere göre, bu oran İsrail askerleri için artacak ve sonraki aşamalar için altı haftanın ötesinde daha uzun bir duraklama mümkün.