Netanyahu: Batı Şeria’da savaş masada

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Knesset Dışişleri ve Güvenlik Komitesinin kapalı oturumunda yaptığı açıklamada Filistin Yönetimi güvenlik güçlerine karşı bir savaş başlatılmasının ‘masada’ olduğunu söyledi.

“Böyle bir senaryo bizim tarafımızdan biliniyor ve masada. Bunu tartışıyoruz,” diyen Netanyahu’nun sözleri salı günü İsrail Yayın Kurumu tarafından aktarıldı.

Başbakanın, “Böyle bir olay meydana geldiğinde, birkaç dakika içinde havada böyle bir olaya müdahale eden helikopterlerin olacağı bir duruma ulaşmak istiyoruz,” dediği bildirildi.

Netanyahu ayrıca Oslo Anlaşmalarını da ‘felaket’ olarak nitelendirerek eleştirdi ve Komite üyelerine, “Oslo Anlaşmaları temel bir hatadır. En antisiyonist ve en Yahudi karşıtı insanları buraya getirdi,” dedi.

Filistin Yönetimi ile Tel Aviv arasında on yıllardır süregelen güvenlik ve siyasi işbirliğine rağmen, Netanyahu son haftalarda Ramallah merkezli grubun savaşın sona ermesinin ardından Gazze Şeridinin kontrolünü ele geçirebileceği yönündeki her türlü öneriyi şiddetle reddediyor.

İsrail lideri pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Hamas ile Filistin Yönetimi arasındaki tek fark Hamas’ın bizi şimdi ve burada yok etmek istemesi, Filistin Yönetimi’nin ise bunu aşamalı olarak yapmak istemesi,” iddiasında bulunmuştu.

“Filistin Yönetimi hiçbir koşulda Gazze’yi kontrol edemeyecek” diyen İsrail lideri, güvenlik sorumluluğunun İsrail’de kalmaya devam edeceğini ekledi ekledi.

Netanyahu, 4 Aralık’ta yaptığı açıklamada da “Filistin Yönetimi terörle mücadele etmiyor. Terörü destekliyor. Barış için eğitim vermiyor; İsrail’in yok edilmesi için eğitim veriyor,” demişti.

Netanyahu’nun salı günkü açıklamalarına cevaben Hamas, Filistin Yönetimi’ni ‘Oslo Anlaşmalarının etkilerini aşmaya, işgalle her türlü güvenlik koordinasyonunu durdurmaya ve kapsamlı direniş meydanına geçmeye’ çağırdı.