ABD, ‘İsrail’i yargılayabileceği’ istihbaratları topluyor

Amerikalı yetkililer, İsrail’in savaş yasalarına uyup uymadığı konusunda ‘gerçek zamanlı değerlendirmeler’ yapmadıklarını söylerken, kurumların bu tür değerlendirmeler yapmasına olanak sağlayacak istihbarat topladığı belirtiliyor.

POLITICO’da yer alan ve iki kaynağa dayandırılan habere göre ABD, ekim ayında savaşın başlamasından bu yana hem İsrail hem de Hamas’ın Gazze’deki askeri hareketleri ve taktikleriyle ilgili istihbarat topladı ve ayrıntılı değerlendirmeler oluşturdu.

Bunlar arasında her iki tarafın da aldıkları hedefler, kullandıkları silahlar ve kendi saflarında öldürülen potansiyel insan sayısı gibi veriler yer alıyor. Kaynaklara göre bu bilgi, istihbarat komitesi üyeleri de dahil olmak üzere çeşitli brifinglerde Kongre üyeleriyle paylaşıldı.

‘Savaşa yaklaşımıyla ilgili endişeler’ nedeniyle bakanlıktan ayrılan Josh Paul’a göre Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de ayrıca, ağustos ayında açıklanan Sivil Zarar Olaylarına Müdahale Kılavuzu veya CHIRG adı verilen bir sistem aracılığıyla olası İsrail ihlallerine ilişkin raporları topluyor. Paul, bakanlığın Siyasi-Askeri İşler Bürosundaki bazı yetkililerin, devletin hukuk kanadından ‘bu satışların onaylanmasının bir sonucu olarak uluslararası hukuka maruz kalma potansiyelleri hakkında bilgi sağlamasını’ istediklerini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden da dün yaptığı açıklamalarda İsrail’i ‘rastgele bombardıman yapmakla’ suçlamıştı. Bazı Beyaz Saray yetkilileri, Biden’ın yorumlarını açıklarken, başkanın ‘sivil kayıpların sayısıyla ilgili endişelerini’ dile getirdiğini söyledi. Ayrıca yönetimin, İsrail’in Gazze’deki operasyonlarına ilişkin ‘gerçek zamanlı hukuki değerlendirmeler’ yapmadığını, çünkü bunun için gerekli istihbarata sahip olmadığını da ileri sürdüler.