Emir Abdullahiyan: İsviçre aracılığıyla ABD’yi uyardık

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tahran’ın arka kanallardan Washington’a Gazze savaşının daha fazla yayılmasını istemediğini söylediğini fakat İsrail’in saldırılarının devam etmesi halinde ‘bölgesel çatışmanın kaçınılmaz olabileceği’ konusunda da ABD’yi uyardığını açıkladı.

Emir Abdullahiyan verdiği bir röportajda, “Geçtiğimiz 40 gün boyunca Tahran’daki İsviçre Büyükelçiliğinde bulunan ABD çıkarları bölümü aracılığıyla İran ve ABD arasında mesajlar karşılıklı alınıp verildi,” dedi ve iki ülke arasında doğrudan görüşme olasılığını dışladı.

İranlı yetkili, ABD’ye cevaben, İran’ın savaşın yayılmasını istemediğini, fakat ‘ABD ve İsrail’in bölgede benimsediği yaklaşım nedeniyle Gazze ve Batı Şeria halkına karşı işlenen suçların durdurulmaması halinde’ her türlü ihtimalin değerlendirilebileceğini ve daha geniş çaplı bir çatışmanın kaçınılmaz olabileceğini söylediklerini aktardı.

Emir Abdullahiyan Hizbullah’ın ve Filistin, Irak, Suriye ve Yemen’deki diğer grupların İran’ın ‘vekil güçleri’ olmadığını savunarak her birinin bağımsız bir siyasi kimliğe sahip olduğunu söyledi. İranlı bakan, bu grupların ‘Filistin’deki Müslüman ve Arap akranlarının öldürülmesine kayıtsız kalmadıkları’ uyarısında bulundu.

Emir Abdullahiyan, ABD’nin Hizbullah’ın İsrail’e topyekûn bir saldırı başlatması halinde İran’ın vurulabileceği tehdidinde bulunmadığını söyledi. Bakan, ABD’’nin Hizbullah’a ‘itidal çağrısında’ bulunan mesajlarının ‘direniş grubunu karar alma sürecinde temkinli davranmaya sevk edemeyeceğini’ söyledi.

Emir Abdullahiyan, “Askeri yetkililerimiz, ABD uçak gemilerinin bölgemize yakın bir yerde konuşlanmasının ve bu sayede erişilebilir olmasının ABD için güçlü bir nokta olmadığı görüşünde. Aksine bu durum onları olası saldırılara karşı daha savunmasız hale getiriyor,” dedi.

Savaş bölgede halihazırda genişlemiş durumda olduğunu savunan İranlı bakan, Yemen ordusunun işgal altındaki topraklara füzeler ve insansız hava araçlarıyla saldırmasının savaşın genişlemeye başladığı anlamına geldiğine dikkat çekti ve “Hizbullah’ın İsrail ordusunun üçte biriyle savaşıyor olması savaşın genişlediğini gösteriyor,” diye ekledi.

İranlı diplomat, Filistinli direniş gruplarının İran’dan hiçbir zaman savaşa girmesini istemediklerini, zira Filistinlilerin ‘her şeye sahip olduklarını’, kendi füzelerini ve İHA’larını yapabildiklerini kaydetti.

İsrail’in Gazze’deki işgal hareketine de değinen Abdullahiyan, “Artık Filistinli direniş grupları ile İsrail güçleri arasında yüz yüze bir çatışmanın zamanı geldi. Direniş grupları haftalardır bunu bekliyordu. Filistin direnişi bu aşamayı kendi yararına görüyor ve kara harekatının İsrail’in [Gazze’de] felç olması anlamına geldiğine inanıyor,” iddiasında bulundu.

İranlı bakan, ‘bu savaşın kaderini İsrail’in değil direniş gruplarının belirleyeceğini’ de savundu.