ABD, Türkiye’nin Hamas ile mali bağlantılarından ‘derin endişe’ duyuyor

ABD, Hamas’ın mali kaynaklarına erişimde bazı ülkelerin rol oynadığını ve özellikle Türkiye ile örgütün mali bağlarından ‘derin endişe’ duyduğunu açıkladı.

ABD Hazinesinin terörizm ve mali istihbarattan sorumlu müsteşarı Brian Nelson, Türkiye’nin 7 Ekim’de başlayan Aksa Tufanı operasyonunun arkasındaki grubun fonlara erişiminde tarihsel olarak ‘önemli bir rol’ oynamış olmasının bu endişeyi artırdığını söyledi.

Financial Times’ın (FT) aktardığına göre Nelson Perşembe günü İstanbul’da düzenlediği basın brifinginde, “Hamas’ın Türkiye’de gelecekte gerçekleştirebileceği terör saldırıları için para toplamaya ya da operasyonlarına mali destek bulmaya devam edebilmesinden derin endişe duyuyoruz,” dedi.

Nelson, Hamas’ın finansmanının büyük ölçüde İran’dan gelen mali destek, yatırım portföyü ve uluslararası hayır kurumlarından toplanan bağışlar yoluyla sağlandığını iddia etti. Nelson’a göre ABD, 7 Ekim’den bu yana Hamas’ın Türkiye üzerinden para akışını tespit etmiş değildi fakat Türkiye “[geçmişteki] fon toplama akışlarında önemli bir rol oynamıştı ve … Hamas ek fon toplarken bu durumdan faydalanmaya çalışacaktı.”

Nelson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hamas’a verdiği desteğin, Türkiye’nin ABD’nin örgüte yönelik yaptırımlarına katılmasını olası kılmadığını, fakat Washington’un Türkiye’den ‘terör kapasitesi’ nedeniyle Hamas’ın fonlarını hedef almak için kendi yetkilerini kullanmasını beklediğini söyledi.

ABD geçtiğimiz ay, militan grubun yatırım ağını yönetmeye yardımcı olan Türkiye merkezli Hamas yetkilileri olduğunu söylediği üç kişiye yaptırım uygulmıştı. Hazine daha önce de Hamas tarafından kontrol edildiğini iddia ettiği bir Türk gayrimenkul yatırım şirketine yaptırım uygulamıştı.

Nelson ayrıca Türk muhataplarına, Rusya’nın savaş faaliyetleri için Batı yapımı parçalara Türkiye üzerinden erişim sağladığı yönündeki endişelerini de ilettiğini söyledi.