Es-Sudani: Kerkük’teki binanın devrinde herkes hemfikirdi

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Kerkük’te Kürdistan Demokratik Partisine (KDP) devri gündeme gelen bina ve bundan kaynaklanan gerilim hakkında konuştu.

Irak Başbakanı, Kerkük’te son günlerde yaşanan gerginliklerin, vilayette yıllardır süregelen siyasi gerginliklerin bir ürünü olduğunu belirterek, vilayetin güvenlik ile ilgili bir sorun değil siyasi bir sorun yaşadığını söyledi.

Rûdaw’ın aktardığına göre, Sudani gazetecilere yaptığı açıklamada KDP’nin Kerkük’teki ofislerine geri dönmesinin geçen yıl Ekim ayında hükümetin kurulmasından bu yana bakanlık gündeminin bir parçası olduğunu ve bunun tüm siyasi partiler tarafından kabul edildiğini söyledi.

Başbakan, “Siyasi partiler bakanlık gündeminde ‘Ninova, Kerkük ve Diyala vilayetlerindeki siyasi parti ofislerinin teslim edilmesi’ başlıklı bir madde üzerinde anlaştı. İstisnasız tüm siyasi partiler bunu kabul etti. Bu bir hükümet tedbiri değil, daha ziyade gündemin ve üzerinde mutabık kalınan hususların uygulanmasıdır,” dedi.

Irak Başbakanı, Kerkük’ün ‘kardeşlik ve birlikte yaşama’ kenti olarak anılmasını korumanın tüm Iraklıların sorumluluğu olduğunu vurgulayarak, Aralık ayında yapılacak il meclisi seçimlerinin vilayetin çözüm bekleyen sorunlarının çözümü için bir yol teşkil edeceğini sözlerine ekledi.

Kerkük’teki şiddet olaylarından saatler sonra Sudani, protestolarda meydana gelen ölüm ve yaralanmalarla ilgili bir soruşturma komitesi kurulması talimatı vermiş ve yaşanan şiddet olayları nedeniyle ‘ihmali olanları’ adalete teslim edeceklerini söylemişti. Sudani, gazetecilerle yaptığı görüşmede çok sayıda şüphelinin tutuklandığını ve soruşturma sonuçlarının kısa süre içinde açıklanacağını söyledi.