ABD ve Bahreyn stratejik güvenlik anlaşması imzalayacak

Axios’un elde ettiği bilgilere göre, ABD ve Bahreyn’in bu hafta stratejik bir güvenlik ve ekonomik anlaşma imzalaması bekleniyor.

Kaynaklara göre Bahreyn Veliaht Prensi ve Başbakanı Salman bin Hamad Al Halife’nin bu hafta Washington’a yapacağı ziyaret sırasında anlaşmayı imzalaması bekleniyor. Bir kaynağa göre Halife’nin ABD Dışişleri Bakanı Tony Blinken, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile de görüşmesi bekleniyor. Başkan Joe Biden’ın Ortadoğu danışmanı Brett McGurk de geçen hafta Bahreyn’i ziyaret ederek veliaht prens ve diğer Bahreynli yetkililerle bir araya gelmişti.

İki kaynağa göre anlaşma, Bahreyn’in ‘yakın bir güvenlik tehdidi’ ile karşı karşıya kalması halinde istişarede bulunma ve yardım sağlama taahhüdünü içeriyor. Anlaşma hakkında bilgi sahibi olan bir başka kaynak ise anlaşmanın yasal olarak bağlayıcı olacağını söyledi. Anlaşma bir güvenlik taahhüdü içerecek ve ABD ile Bahreyn arasında ekonomik ortaklığın yanı sıra ‘güvenilir teknolojiler’ konusunda işbirliğinin ana hatlarını çizecek.

Fakat anlaşma, ABD’nin Bahreyn’e yönelik herhangi bir saldırıyı ABD’ye yönelik bir saldırı olarak görmesini gerektirecek NATO tarzı bir 5. Madde taahhüdü içermiyor.

Kaynaklar, ABD-Bahreyn stratejik anlaşmasının bir yıldan uzun bir süredir üzerinde çalışıldığını söyledi. Habere göre, Biden yönetimi bu anlaşmayı bölgedeki diğer ülkelerle yapılacak benzer anlaşmalar için bir çerçeve olarak kullanmak istiyor. Bir kaynağa göre McGurk geçen hafta Manama’ya yaptığı ziyaret sırasında anlaşmanın son detaylarını görüştü.

Bahreyn ABD’nin Körfez’deki kilit ortaklarından biri. Donanmanın 5. Filosunun merkezi buradaki büyük bir ABD deniz üssünde bulunuyor. Körfez krallığı 2002 yılında ABD’nin ‘NATO üyesi olmayan önemli bir müttefiki’ haline geldi.