Hakan Fidan Erbil’de

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Perşembe günü erken saatlerde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’e ulaştı.

Fidan’ın Erbil’e gelişi, Salı günü Bağdat’a inerek Irak Başbakanı Muhammed Şii el-Sudani, Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Cumhurbaşkanı Abdüllatif Raşid ve diğer yetkililerle görüşmesinin ardından gerçekleşti.

Fidan’ın Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile görüşmesi yerel saatle 10:20 sularında başladı. Fidan daha sonra Başbakan Mesrur Barzani ile de bir araya gelecek. 

Erbil Valiliğinden yapılan açıklamada Türk Dışişleri Bakanının Erbil Uluslararası Havalimanında İçişleri Bakanı Reber Ahmed, Erbil Valisi Omed Hoşnav, Dış İlişkiler Ofisi Başkanı Safin Dizayi ve diğer yetkililer tarafından karşılandığı belirtildi. 

Açıklamada Fidan’ın Kürt liderlerle ‘bazı önemli konuları’ görüşeceği de belirtildi. Ziyarette, Paris’teki bir tahkim mahkemesinin Bağdat’ın 2014 yılında Erbil’in bağımsız petrol ihracatına başlamasına izin vererek 1973 tarihli boru hattı anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle Ankara’ya karşı Bağdat lehine karar vermesinin ardından 23 Mart’tan bu yana durdurulan Irak-Türkiye boru hattı üzerinden petrol ihracatının yeniden başlatılmasına ilişkin bekleyen konuların ele alınması bekleniyor. 

Kürt ve Iraklı yetkililer ihracata yeniden başlama konusunda istekli olduklarını defalarca açıklarken, sürecin henüz başlamamasının nedeninin Türkiye’nin Şubat ayında meydana gelen depremde hasar görmüş olabilecek liman borularını incelemek ve rehabilite etmek istemesi olduğunu belirttiler.

Gündemdeki diğer konular arasında su kaynakları ve PKK’nin IKBY’nin Türkiye ile sınır bölgelerindeki varlığı da yer alacak. Salı günü Fuad Hüseyin ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Fidan, Bağdat’a PKK’yi ‘terör örgütü’ olarak tanıması çağrısında bulunarak örgütün Irak şehirlerine sızdığını ve ülkenin güvenlik ve istikrarına tehdit oluşturduğunu söyledi. PKK’yi ‘ortak düşman’ olarak nitelendiren Fidan, Bağdat ve Ankara’nın, örgütün ‘ikili ilişkileri zehirlemesine’ izin vermemesi gerektiğini söyledi.