Erdoğan, Bağdat ve Erbil’e gitti: Gündemler Kalkınma Yolu, su krizi ve sınır güvenliği

Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Raşid pazartesi günü Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan’ı Bağdat’ta kabul etti. 13 yıl sonra bir Türk Cumhurbaşkanı tarafından Irak’a yapılan ilk resmi ziyarette su, güvenlik ve ekonomi gibi bir dizi bölgesel konuyu ele alındı. 

Raşid ve Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve çeşitli alanlarda işbirliğinin geliştirilmesine yönelik mekanizmaların ele alındığı ikili görüşmelerde bulundu. Irak Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada güvenlik, ekonomi ve su ile ilgili konularda ‘tatmin edici çözümlere ulaşmak’ için koordinasyon ve ortak çalışma ihtiyacının da vurgulandığı belirtildi. 

Görüşme sırasında Raşid ‘su dosyasına ve Irak’ın Dicle ve Fırat nehirlerindeki su akışının azalması nedeniyle yaşadığı krize’ değinerek ‘Irak’ın ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için adil bir paya’ ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Irak Cumhurbaşkanlığına göre Erdoğan Raşid’e, Ankara’nın Bağdat’ın su ihtiyacını anladığını ve ortak komiteler aracılığıyla bu alanda işbirliğine açık olduğunu söyledi. 

Türkiye’nin son aylarda Kürdistan Bölgesi’nin dağlık bölgelerinde PKK’ye yönelik sınır ötesi saldırılarını yoğunlaştırması nedeniyle sınır güvenliği de gündemin üst sıralarında yer alıyor.

Irak Cumhurbaşkanlığına göre Raşid, “Irak, Irak topraklarının komşu ülkelere yönelik saldırı ya da tehditler için bir fırlatma rampası olmasını reddetmektedir. Ayrıca Irak şehirlerine yönelik her türlü saldırı ve ihlali reddediyor ve Irak’ın egemenliğine ve güvenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguluyoruz,” dedi. 

Anlaşmalarda Kalkınma Yolu, su krizi ve sınır güvenliği öne çıktı

Pazartesi günü Bağdat’a giden Erdoğan, Raşid’in yanı sıra Irak Başbakanı Muhammed Şii el-Sudani ile de görüştü. El-Sudani ve Erdoğan, aralarında Kalkınma Yolu’nun başlatılmasına ilişkin anlaşmanın da bulunduğu 24’ün üzerinde mutabakat zaptı imzaladı.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Sudani, farklı sektörlerde mutabakat zabıtları imzalandığını belirterek bunları tüm yönleriyle ‘sürdürülebilir işbirliği için bir yol haritası’ olarak nitelendirdi. Toplantıdan çıkan en önemli anlaşmalar Kalkınma Yolu, güvenlik ve su konularıyla ilgili olanlar. 

“Su konusunda işbirliği yapmak üzere bir çerçeve anlaşması imzaladık, işbirliği Dicle ve Fırat nehirlerinde su yönetiminin iyileştirilmesine yardımcı olacak ortak projeleri içeriyor,” diyen Irak lideri, anlaşmanın uygulamadan itibaren 10 yıl süreyle geçerli olacağını sözlerine ekledi.

Sudani Kalkınma Yolu projesini ‘Doğu ile Batıyı birbirine bağlayan ekonomik bir nehir’ olarak tanımladı. Kalkınma Yolunu başlatacak anlaşma, anlaşmanın bir parçası olan Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ulaştırma bakanları ile birlikte imzalandı. 

Erdoğan, Erbil’de Barzani ailesiyle görüştü

Erdoğan pazartesi akşamı Erbil Uluslararası Havaalanında hem Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani hem de IKBY Başbakanı Mesrur Barzani tarafından karşılandı. 

Kürdistan Bölgesi Başkanı, Erdoğan’ın ziyaretinin bölge için ‘kritik bir zamanda’ gerçekleştiğini söyledi. Barzani, Erdoğan’ın ziyareti için, “Irak ve Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki güçlü siyasi, ekonomik ve güvenlik bağlarını vurgulamaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Erbil’de ağırlamayı ve barış, istikrar ve ekonomik kalkınma gibi acil konuları görüşmeyi dört gözle bekliyorum,” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Kürdistan Bölgesi Başkanlık binasında gerçekleşen görüşmede liderler Türkiye’nin Bağdat ve Erbil ile ilişkilerini, özellikle de ekonomi, ticaret ve güvenlik işbirliği alanlarını ele aldı.

Rûdaw’ın aktardığına göre Neçirvan Barzani, ‘Kürdistan Bölgesi’nin Türkiye ile tüm sektörlerdeki bağlarını daha da güçlendirme arzusunu yineleyerek Kürdistan Bölgesi’nin bölgede istikrar ve barış kaynağı olmaya devam etmesi gerektiğini’ vurguladı.

Başbakan Barzani ise, IKBY’nin ‘Türkiye ile ortak ekonomik ve ticari ilişkileri ilerletmeye hazır olduğunu’ ifade ederken, Türk şirketlerinin Kürdistan Bölgesi’nde çeşitli sektörlerde yatırım yapma fırsatına da odaklanacaklarını da söyledi.

Erdoğan ayrıca Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani ile de bir araya geldi.