Irak Başbakanı Sudani bölge turuna İran’dan başladı

Irak Başbakanı Muhammed Şii el-Sudani Pazartesi günü İran ve Körfez ülkelerini kapsayan bir bölge turuna çıkarak Gazze’deki gelişmeleri ele alacak.

Pazar günü Irak devlet medyasına konuşan bir kaynak, Sudani’nin Pazartesi günü Gazze’deki gelişmelerle ilgili olarak Tahran’dan başlayıp Körfez başkentlerini de kapsayan bir bölge turuna çıkacağını söylemişti.

Cumartesi günü Bağdat’ta düzenlenen bir konferansta Sudani, İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği katliamların uluslararası toplumun rolünü yerine getirmedeki başarısızlığını teyit ettiğini savundu. Sudani, “Bizim net tutumumuz saldırganlığın durdurulması ve bölgenin bir savaşa sürüklenmesinin önlenmesi gerekliliğidir. Bunun olmamasını isteyen herkes derhal ateşkes için çalışmalıdır,” demişti.

The Guardian için bir yazı kaleme alan Sudani, “Irak’ın son 50 yılda yaşadığı acı ve çatışmalara çok az ülke katlanmıştır. Gazze’de yaşanan trajik olaylar Irak halkı için acı hatıraları yeniden canlandırdı. Kırmızı çizgiler aşıldı, siviller hayal bile edilemeyecek acılara katlandı ve sonuç olarak kritik insani yardıma acil ihtiyaç var,” diye yazdı.

Reisi ile görüşme

El-Sudani Pazartesi günü Tahran’da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi ile yaptığı basın toplantısında Gazze Şeridi’ndeki Filistin halkının ‘soykırıma’ maruz kaldığını ve daha fazla kan dökülmesini önlemek için derhal ateşkes ilan edilmesi gerektiğini söyledi. 

Sudani, “Yaşananlar 7 Ekim’in sonucu değil, Siyonist işgalin Filistinlilere yönelik suç teşkil eden politikalarının sonucudur… Filistin halkı soykırıma maruz kalmaktadır,” dedi.

Sudani Irak’ın Filistin davasına ilişkin tutumunun ‘Filistin halkının özgürlüğe kavuşma ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma mücadelesine yönelik olduğunu’ söyledi. Iraklı lider, “Gazze sakinleri, uluslararası sözleşmelere rağmen hiçbir şey yapmayan sessiz dünyanın gözü önünde onlarca yıldır büyük bir hapsedilmeyle karşı karşıya kaldılar,” dedi. 

Sudani, Irak’ın Gazze’de ‘derhal ateşkes’ çağrısında bulunmak üzere bölge ülkeleriyle temas halinde olduğunu ve insani yardım koridorlarının açılması ve Gazze’ye yardım gönderilmesi için çalıştığını belirtti. 

Sudani’nin ateşkes çağrısına ilişkin sözlerini yineleyen Reisi ise, ‘Filistin meselesinde Irak ve İran’ın tutumlarının ortak olduğunu, Gazze’de ateşkesin sağlanması ve Siyonist varlığın işlediği suçların durdurulması gerektiğini’ söyledi. 

Reisi ayrıca Filistin meselesine yönelik tutumundan dolayı Irak başbakanına teşekkür etti.