Ürdün Başbakanı: Filistinlilerin Ürdün’e tehciri savaş ilanıdır

Ürdün Başbakanı Bişr el-Hasavne yaptığı açıklamada, İsrail tarafından Filistinlilere karşı işlenen suçların uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini ve Filistinlileri kitlesel olarak yerlerinden etmeye yönelik her türlü çabanın savaş ilanı anlamına geleceğini ifade etti.

Başbakanın X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Gazze Şeridine yönelik günah dolu saldırının tüm suçlarıyla birlikte devam etmesi, uluslararası hukukun ve uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlalini teşkil etmektedir,” denildi.

Hasavne’nin açıklaması Ürdün Cumhurbaşkanı, Daimi Ofis üyeleri ve Temsilciler Meclisi’ndeki parlamento komitelerinin başkanları ile yapılan bir toplantı sırasında geldi. 

Başbakan, “İsrail’e Filistinli sivilleri öldürme ruhsatı veren cezasızlık ve korumanın durdurulması gerekmektedir. Uluslararası insancıl hukuk istisnasız olarak sivillerin hedef alınmasını ve öldürülmesini yasaklamakta ve suç saymaktadır,” dedi.  

Hasavne ayrıca Filistinlileri Gazze veya Batı Şeria’dan çıkarma girişimlerinin kırmızı çizgi olduğunu ve Ürdün’ün İsrail’in bu tür eylemlerini ‘savaş ilanı’ olarak değerlendireceğini de sözlerine ekledi. 

İsrail ordusunun silahlı militanlar ile siviller arasında ayrım yapmadığını ve herkesin hedef olduğunu belirten Başbakan, İsrail bombardımanının Gazze’de güvenli bir yer kalmamasını neden olduğunu ve ambulansların bile İsrail’in hedefleri arasında olduğunu kaydetti.

Hasavne ayrıca ‘Gazze’ye yönelik savaşın ilk gününden bu yana Majesteleri Kral 2. Abdullah’ın liderliğinde Ürdün’ün çatışmalara son vermek ve Gazze Şeridi halkına insani yardım ulaştırılmasını kolaylaştırmak için yoğun çaba sarf ettiğini’ belirtti.