Irak ile Türkiye petrol ihracatının yeniden başlatılmasını görüşüyor

Irak Petrol Bakanı Hayan Abdülgani, Türkiye’nin Ceyhan limanı üzerinden Irak petrol ihracatının yeniden başlatılması konusunu görüşmek üzere Ankara’yı ziyaret etti.

Reuters’a bilgi veren petrol bakanlığı kaynakları, Abdülgani’nin Türk mevkidaşıyla Uluslararası Ticaret Odasının (ICC) tahkim kararının ardından 25 Mart’ta durdurulan Kürdistan petrol ihracatının Türkiye’nin Ceyhan limanı üzerinden yeniden başlatılmasını görüşmek üzere bir araya geldiğini söyledi.

Irak’ın Kürdistan bölgesi petrol ihracatı operasyonlarına yakın bir petrol bakanlığı yetkilisi, “Irak petrol bakanı, petrol ihracatının yeniden başlamasını geciktiren engelleri ve süregelen sorunların nasıl çözüleceğini görüşmek üzere Türkiye’de,” dedi.

Reuters’a konuşan petrol bakanlığı kaynakları, “Tahkim kararıyla hükmedilen tazminatlar ve Ankara’ya karşı halen açılmış olan geçerli tahkim davaları görüşmelerin merkezinde yer alacak,” dedi. ICC kararının ardından Iraklı ve Kürt liderler Kürdistan bölgesel yönetiminden petrol ihracatı konusunda anlaşmaya varmış olsalar da Türkiye ihracatın yeniden başlamasına izin vermeyi reddetti. Ankara, tahkim kararında ödemesine hükmedilen tazminat miktarını müzakere etmek istiyor ve ayrıca diğer açık tahkim davalarına da açıklık getirilmesini talep ediyor.

ICC, 2014-2018 yılları arasında Erbil tarafından gerçekleştirilen izinsiz ihracat nedeniyle Ankara’nın Bağdat’a yaklaşık 1,5 milyar dolar tazminat ödemesine hükmetmişti.