Hindistan yerel bankalardan BAE ile ticareti ‘dolarsızlaştırmalarını’ istedi

Konu hakkında bilgi sahibi kaynakların Reuters’a verdiği bilgiye göre, Hindistan Merkez Bankası (RBI) yerel bankalardan BAE ile işlemlerinde ABD dolarını bırakmalarını ve bunun yerine Emirlik dirhemi veya Hint rupisini kullanmalarını istemeye başladı.

Özel bir bankanın hazine yetkilisi İngiliz haber kuruluşuna yaptığı açıklamada, “RBI, bankalardan müşterileri ve şirketleri dolar kullanmak yerine kademeli olarak rupi-dirhem işlemlerini başlatmaya teşvik etmelerini istedi,” dedi. Hintli döviz satıcıları bu yeni durum hakkında bu ay düzenlenen bir seminerde bir RBI yetkilisi tarafından bilgilendirildi.

İsmi açıklanmayan kaynaklar, Yeni Delhi’nin kararının, ‘Hindistan’ın ticaret açığı verdiği ülkelerle yerel para birimlerinde anlaşmayı teşvik etme amacının’ bir parçası olduğunu iddia etti. Ayrıca bu hamlenin rupinin küresel erişimini artırması ve ülkeden dolar çıkışını azaltması bekleniyor. Hükümet verilerine göre Hindistan’ın BAE ile olan ticaret açığı 21,62 milyar dolar ile ülkenin toplam açığının yüzde 8,2’sine denk geliyor.

Bu ayın başlarında Hindistan ve BAE ikili ticaretlerini yerel para birimleriyle gerçekleştirmeye başladı. Bu, geçen yıl RBI ile BAE Merkez Bankası arasında ‘sınır ötesi işlemlerde yerel para birimlerinin (rupi ve dirhem) kullanılmasını teşvik etmek amacıyla imzalanan bir anlaşmanın sonucuydu.