Netanyahu: İran’la ‘mini anlaşma’ya da karşıyız

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’nin İran ile ‘mini bir anlaşmaya’ yaklaştığı haberleri gelirken Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail’in ‘İran’ın saldırganlığına’ karşı kendisini savunmak için harekete geçeceğini söyledi.

Netanyahu haftalık kabine toplantısının başında yaptığı konuşmada, “Açıkça ifade ettik ve tekrar ediyorum: İsrail Devleti, İran’ın hem nükleer alandaki hem de tabii ki terörist vekiller kullanmak suretiyle gerçekleştirdiği saldırganlığa karşı kendisini savunmak için kendi imkânlarıyla ne gerekiyorsa yapacaktır,” dedi.

ABD’ye de seslenen Netanyahu, ‘İran’ın bombaya giden yolunu açacak ve ceplerini yüz milyarlarca dolarla dolduracak olan anlaşmalara, her şeyden önce orijinal anlaşmaya, JCPOA’ya [2015 İran nükleer anlaşması] karşı çıktıklarını’ söyledi.

Netanyahu, “Israrlı muhalefetimiz ABD’nin bu anlaşmaya geri dönmemesine katkıda bulundu. Ayrıca ‘mini anlaşmalar’ olarak adlandırılan sınırlı mutabakatların da bizim görüşümüze göre amaca hizmet etmediğini ve bunlara da karşı olduğumuzu söyledik,” diye ekledi.

New York Times (NYT) geçen hafta ABD ve İran’ın, bir kısmı geçen ay Umman’da gerçekleşen dolaylı müzakerelerin ardından bir anlaşmanın ana hatlarına ulaştığını bildirmişti.

NYT’nin iddiasına göre anlaşma İran’ın uranyum zenginleştirmesini mevcut üretim seviyesi olan %60 ile sınırlandıracak. İran ayrıca Suriye ve Irak’ta Amerikan askerlerine yönelik saldırılarını da durduracak. Bunun yanı sıra Tahran uluslararası nükleer denetçilerle işbirliğini arttıracak ve Moskova’ya balistik füze satışını durduracak.

Bunun karşılığında ABD ekonomik yaptırımları yoğunlaştırmamayı, Nisan ayında olduğu gibi İran petrolüne el koymayı durdurmayı ve Birleşmiş Milletler ya da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunda İran’a karşı cezalandırıcı kararlar alınmasını istememeyi kabul edecek. NYT ayrıca İran’ın ABD’den üç İran kökenli Amerikalı mahkûmun serbest bırakılması karşılığında İran’ın milyarlarca dolarlık mal varlığını serbest bırakmasını istediğini de bildirdi.

Netanyahu’nun, geçen hafta Knesset Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi üyeleri ile yaptığı toplantıda, ABD’nin İran’la varacağı bir anlaşmanın İsrail’i bağlamayacağını söylediği iddia edilmişti.