Suudiler, İsrail ile anlaşma karşılığında nükleer program istiyor

ABD’nin bastırdığı Suudi-İsrail ‘normalleşmesi’ karşılığında Riyad’ın Washington’dan ortak nükleer program talep ettiği ileri sürülüyor.

New York Times’a göre Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman, bu ayın başlarında Riyad’a yaptığı ziyaret sırasında ABD Genel Sekreteri Antony Blinken’a taleplerini iletti.

Bin Selman’ın nükleer programın yanı sıra ABD silahlarına daha fazla erişim ve Washington ile garantili bir savunma anlaşması isteyeceği de öne sürülüyor. Blinken’ın, bin Selman ile yaptığı görüşmeyi hemen sonrasında İsrail lideri Binyamin Netanyahu’ya telefonla aktardığı da bildiriliyor.

NYT, nükleer talebinin ABD Kongresi’nin onayını gerektireceğini ve Demokrat Parti’nin bazı üyelerinin Riyad’a karşı pek de olumlu olmayan tutumları nedeniyle buna karşı oy kullanmalarının muhtemel olduğunu belirtiyor. Yine Netanyahu’nun da, İsrail’deki ‘ulusal güvenlik müesses nizamından’ tepki görebileceği iddia ediliyor.

Bu taleplere ek olarak, Suudi Arabistan ve İsrail arasındaki normalleşmenin Filistinliler için ‘somut jestler’ ve ‘gerçek uzlaşmalar’ gerektireceği de yetkililer tarafından dile getiriliyor.